Dijaspora za bolji imidž Srbije

Izvor: RTS, 27.Dec.2013, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijaspora za bolji imidž Srbije

Članovi dijaspore mogu da se bore za srpske nacionalne interese samo učešćem u vlasti u zemljama u kojima žive, poručio premijer Ivica Dačić. Dijaspora može da bude najveća pomoć i ambasador za popravku imidža u svetu, poručila direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom Slavka Drašković.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da članovi dijaspore mogu da se bore za srpske nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << interese samo učešćem u vlasti u zemljama u kojima žive.

Premijer Ivica Dačić rekao je da još nije zakazan datum nastavka dijaloga sa Prištinom i naveo da se "operiše" sa 17. januarom više nego sa 19. januarom, ali da on još to nije potvrdio.

Dačić je objasnio da želi da zna šta je cilj tog sastanka, jer bi predstavljalo dodatno opterećenje, ako se razgovori nastave neposredno pred međuvladinu konferenciju o početku pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

"Kada sam govorio da će te tenzije i pritisci biti nastavljeni upravo sam mislio na tako nešto", poručio je Dačić.

"Srbe u Crnoj Gori poistovećuju sa opozicijom. Moramo da se borimo za nacionalni interes u Crnoj Gori, a ta borba se ostvaruje pobedom i učestvovanjem na vlasti", rekao je Dačić na otvaranju poslovne konferencije "Srbija i dijaspora" u Beogradu.

Dačić je rekao da ne veruje da su Srbi jedinstveni u svetu i da treba da budu realni i svesni onoga što jesu jer samo tako mogu da ispravljaju greške.

"Srbi danas u svetu ne predstvaljaju nikakav faktor, ni Srbija kao zemlja, niti Srbija kao dijaspora. To govorim zato što do sada nisam sreo nijednog Srbina u političkim strukturama gde sam bio, ali zato Bošnjake, Albance i Turke jesam, a nas ima mnogo više", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je zato suština u tome da se organizujemo, a ne samo "da pričamo, ljubimo, grlimo se, nazdravljamo i zaklinjeno u ljubav i vernost, a iza toga nema ničeg drugog".

Dačić je rekao da bez Srba u regionu nema vlade u Hrvatskoj i dodao i da kosovski premijer Hašim Tači vlada uz pomoć Srba u Prištini.

Dačić je takođe ukazao da srpska dijaspora spada u najdarežljivije, da je među prvima u svetu po doznakama koje šalje u maticu, ali da je po investicijama na samom začelju i da zato država treba da stvori uslove za ulaganje.

"Nama nedostaju investicije u najopštijem smislu. Ne treba ih deliti na domaće i strane. Udeo investicija kod nas je veoma mali, i ako ga ne podignemo ne možemo da računamo na bilo kakav napredak", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da lokalna samouprava može da računa sa investicijama dijaspore ali da odnos prema njoj mora biti organizovan i da dijaspora može da nađe svoj interes kroz javno i privatno partnerstvo koje podstiče Srbija.

Dijaspora najbolji pokretač razvoja Srbije

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković rekla je da dijaspora može da bude najbolji pokretač boljitka i razvoja države, najveća pomoć i ambasador za popravku imidža u svetu.

 

Ona je, otvarajući konferenciju poručila da Vlada i lokalne vlasti rade na stvaranju dobrog ambijenta za njihovo poslovanje što je i cilj sporazuma "Zaposlimo Srbiju", koji je danas potpisan.

Drašković je rekla da je srpska dijaspora lokalno orijentisana, da su Srbi iz dijaspore povezani sa svojim zavičajem i mestom iz kojih su potekli i da je zato 90 odsto investicija koja dolaze iz dijaspore lokalno orijentisano.

Koordinator Ekonomskog saveta SNS-a Milenko Dželetović rekao je da Srbija ne sme da ispusti istorijsku šansu i ne iskoristi kapacitete dijaspore za dobrobit matice, ali da nasleđeni problemi traže mozaik rešenja.

Dželatović je rekao da je projektom "Zaposlimo Srbiju" u planu formiranje banke, koja ne bi bila klasična investiciona banka.

"Projekat srpske banke dijaspore je pionirski, ali je utemeljenje za osnivanje srpsko-američka banka, koja je funkcionisala na najbolji način u smislu povezivanje matice i dijaspore", rekao je Dželetović.

Potpisan sporazum "Zaposlimo Srbiju"

Sporazum "Zaposlimo Srbiju", čiji je cilj povezivanje dijaspore sa lokalnim samoupravama, potpisan je u Beogradu.

Predstavnici gradova i opština Kruševac, Niš, Požarevac, Užice, Novi Sad, Petrovac na Mlavi, Negotin, Ljubovija i Trstenik i direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom Slavka Drašković potpisali su sporazum uz prisustvo predstavnika dijaspore iz više zemalja sveta.

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović rekao je, povodom potpisivanja sporazuma, da je Srbija među zemljama koje imaju najveće regionalne razlike u Evropi, ali da će nova regionalna politika dati šansu svim regionima i biti usmerena na iskoršćavanje njihovih potencijala.

Mirović je istakao da je svestan slabosti uprave i administracije, kao i da nedostaju principi upravljanja u javnoj upravi i dodao da je u pripremi nekoliko zakona koji će biti temelj za profesionalizaciju i povećanje efikasnosti administracije na lokalnom nivou.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić rekao je da je povezivanje opština sa dijasporom jedna od karika koja je nedostajala političkim kormilarima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.