De Kermabon za saradnju s Beogradom

Izvor: B92, 20.Mar.2009, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Kermabon za saradnju s Beogradom

Beograd -- Da bi misija Euleks na Kosovu uspela neophodna je saradnja s Vladom u Beogradu, izjavio je za B92 šef te misije Iv de Kermabon.

Šef Euleksa, koji prvi put boravi u Beogradu od uspostavljanja misije Evropske unije na Kosovu, razgovarao je u četvrtak sa ministrima Ivicom Dačićem, Dianom Dragutinović, Snežanom Malović i Goranom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bogdanovićem. Šef Euleksa potvrđuje da mnoga pitanja iz nadležnosti njegove misije nisu rešena.

Neizvesna je sudbina Srba zaposlenih u policiji i carini, a takođe je nejasno po kom će zakonu raditi sudije na severu Pokrajine, koje su zbog toga nedavno i protestovale.

Iv de Kermabon kaže da je, u potrazi za "pragmatičnim rešenjem" za ta pitanja, spreman da razmotri sve predloge, pa i onaj koji je čuo u Beogradu, da se na severu Kosova primene zakoni koji važe u Srbiji.

"Imamo eksperte koji treba da nađu to pragmatično rešenje. Imamo i neke tehničke probleme, to je sigurno. Trenutno primenjujemo postojeće zakonodavstvo, ali trudimo se da nađemo rešenje za budućnost", kaže Iv de Kermabon.

Na pitanje da li je otvoren za sve predloge, šef Euleksa je rekao da je otvoren za sve mogućnosti koje će pravosuđe prihvatiti kako bi se izgradilo nezavisno sudstvo koje će raditi u interesu građana.

De Kermabon kaže da ne zna da je prilikom nedavnog protesta Srba u Šilovu policija tukla demonstrante, uključujući i žene, ali je rekao da će to ispitati.

On kaže da ni slučaj Fljorima Ejupija, koji je oslobođen optužbi za dizanje u vazduh autobusa "Nišekspresa", u kome je poginulo 12 ljudi, nije završen.

"Slučaj nije završen. Sudsko veće na ovoj instanci, oslobodilo ga je na osnovu dokaza koje je imalo, ali tužilaštvo nastavlja posao i može da uloži žalbu. Budite uvereni da nećemo zapustiti ovaj slučaj, kao ni bilo koji drugi. Ali, svi moraju da razumeju da nam treba vremena", kaže šef Euleksa.

Iv de Kermabon je ponovio da se misija EU ne bavi pitanjem statusa Kosova i negirao je da o svom radu podnosi izveštaje predsedniku Kosova, kako pišu prištinski mediji.

Možete pogledati celu emisiju Poligraf.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kermabon u prvoj misiji u Beogradu

Izvor: Mondo, 19.Mar.2009, 22:37

Šef misije Euleksa sastao se u četvrtak u Beogradu sa Ivicom Dačićem, Goranom Bogdanovićem, Dijanom Dragutinović i Snežanom Malović.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.