Dačić završio posetu Rumuniji

Izvor: B92, 31.Maj.2013, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić završio posetu Rumuniji

Bukurešt -- Susretom s predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom, srpski premijer Ivica Dačić završio je danas dvodnevnu zvaničnu posetu Rumuniji.

Najviši zvaničnici u Bukureštu preneli su srpskom premijeru da Rumunija u potpunosti podržava Srbiju u nastojanju da otvori pristupne pregovore sa EU i u naporima koje ulaže kako bi odnosi u regionu bili normalizovani.

Na zajedničkoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za novinare s rumunskim premijerom Viktorom Pontom, Dačić je istakao značaj podrške Rumunije u procesu evrointegracija i u vezi s pitanjem Kosova i Metohije.

"Mi očekujemo da Srbija dobije datum početka pregovora sa EU, jer svi kriterijumi, kada je reč o političkim kriterijumima, dijalogu sa Prištinom i unutrašnjim reformama, jesu ispunjeni", rekao je Dačić.

Srpski premijer je izrazio razumevanje za "svu težinu situacije" u kojoj se ponekad Rumunija, kao jedna od pet država Unije koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, nalazi zbog svojih principijelnih stavova o tom pitanju. "Budite uvereni da Srbija želi da se problem Kosova reši što pre, da se nadje prihvatljivo rešenje za obe strane i da se svi zajedno okrenemo budućnosti i to je vrednost sporazuma koji smo potpisali u Briselu", rekao je Dačić.

Ponta je rekao da je na jasan način iskazao podršku naporima koje Vlada Srbije čini u procesu pristupanja EU, i da je u ime svoje vlade podržao otvaranje prstupnih pregovora Srbije i EU. "Imajući u vidu naše tradicionalno prijateljstvo, rekao sam premijeru Dačiću da su rumunske institucije spremne da pruže pomoć Srbiji preošenjem pozitivnih i negativnih iskustava iz procesa pristupanja EU", kazao je Ponta.

Rumunski premijer je, takođe, pozdravio hrabrost i odlučnost rukovodstva i Vlade Srbije u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, jer je, kako je objasnio, stabilnost regiona u interesu Rumunije. "Rumunija će ostati odani prijatelj Srbije i podržaće sve napore Srbije u uspostavljanju normalizacije odnosa u regionu", naglasio je Ponta.

Premijeri su, takođe, razgovarali i o drugim oblastima saradnje, pre svega o ekonomskim odnosima, koji, kako su konstatovali, mogu biti dodatno unapređeni. "Želimo da unapređujemo naše ekonomske kulturne i svake druge veze. Rumunija je veliki spoljnotrgovinski partner Srbije, ona je treća po razmeni među zemljama članicama EU. Ispred Rumunije su samo Nemačka i Italija i ta razmena je veća od milijardu i po evra godišnje, interes nam je da se to još više razvija i da imamo zajedničke regionalne projekte", rekao je Dačić.

Dvojica premijera dotakla su se i nekih otvorenih pitanja, koja će, uvereni su, biti rešavana u skladu s prijateljskim odnosima Srbije i Rumunije. "Nema razloga da postoje problemi oko rumunske nacionalne manjine u Srbiji i obrnuto. Vlaško pitanje ne treba politizovati nego ga treba rešavati. Mi smo preduzeli niz koraka u oblasti obrazovanja i informisanja, a očekujemo da poglavari naših bratskih i prijateljskih crkava razgovaraju o verskoj službi u istočnoj Srbiji", kazao je Dačić.

Današnji susret je, kako su konstatovala dvojica premijera, još jedna potvrda tradicionalno bliskih i prijateljskih odnosa Srbije i Rumunije. "Ovde se kaže da Rumuni imaju dva prijatelja - more i Srbiju. Mi nemamo more, ali imamo Rumuniju, tako da se nadam da će naše prijateljstvo i nadalje biti ključ stabilnosti na Balkanu", zaključio je Dačić.

Dačić, koji je sinoć doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Rumuniji, sastaće se danas s rumunskim premijerom Viktorom Pontom i predsednikom te države Trajanom Baseskuom.

Dačić, koji je sinoć doputovao u Bukurešt, u svojstvu ministra unutrašnjih poslova sa rumunskim kolegom Raduom Stroeom potpisao je protokol o saradnji dvaju ministarstava.

Premijer Ponta je sinoć za predsednika Vlade Srbije priredio radnu večeru.

Nezvaničan susret s rumunskim patrijarhom

Dačić se, posle zvaničnog dela sastanaka, sreo i s rumunskim patrijarhom Danijelom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao o mogućnosti da se prevaziđu nesuglasice Srpske i Rumunske prvoslavne crkve.

Dačić, koji se s patrijarhom Danijelom neplanirano susreo u VIP salonu aerodroma u Bukureštu, rekao je posle sastanka da je odnos dveju crkava jedna od tema kojima se vlade Srbije i Rumunije bave na bilateralnom planu, ali da time ne mogu da se bave u punoj meri, jer je reč o problemima u nadležnosti crkava.

"Juče sam priredio ručak za članove Sabora SPC, sa patrijarhom Irinejem na čelu, i napomenuo sam mu da ću ići u Rumuniju. 'Razgovarao sam o tome da bi crkve trebalo svojim kanalima da razmatraju sva sporna pitanja", kazao je Dačić.

Premijer Dačić je, kako je dodao, pozvao i jednog i drugog patrijarha da se sretnu i ohrabrio ih da traže rešenja koja bi bila u skladu sa prijateljskm odnosima dveju država.

Dačić je, takođe, patrijarha Danijela pozvao da poseti Srbiju i u Nišu prisustvuje obeležavanju 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.