Izvor: B92, 01.Jul.2010, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić traži zaštitu lidera stranaka

Beograd -- Šefovi političkih stranaka treba da imaju obezbeđenje, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji, u skladu s procenama o ugroženosti, kaže Ivica Dačić.

Ministar policije kaže da se šefovi stranaka koje čine Vladu već nalaze u sistemu obezbeđivanja s obzirom da su istovremeno i na visokim državnim funkcijama.

Predsednik SNS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tomislav Nikolić od srede je pod celodnevnim obezbeđenjem policije, a za koji dan i njegov najbliži politički saveznik Velimir Ilić dobiće jednog pratioca iz MUP-a.

Posle procene bezbednosnih službi da je ugrožena bezbednost lidera naprednjaka i informacija da mu se sprema atentat, Nikolić više nigde neće moći da mrdne bez naoružanih telohranitelja.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da će i on uskoro dobiti zaštitu države.

"Posle napada na mene u centru Beograda ponuđeno mi je da me celodnevno obezbeđuje jedan policajac. Još smo u fazi pregovora sa MUP-om oko pojedinih detalja i verujem da ću ubrzo dobiti zaštitu", rekao je on.

Od stranačkih lidera, celodnevni nadzor policijskih pratilaca imaju i Vuk Drašković i Čedomir Jovanović. Za njih je još na snazi bezbednosna procena da su ugroženi.

"Vojislava Koštunicu obezbeđuje MUP po mestu stanovanja, ali na sopstveni zahtev nema celodnevno obezbeđenje. Zalažem se za to da šefovi političkih stranaka imaju obezbeđenje bez obzira na to da li su na vlasti ili u opoziciji, u skladu sa procenama o ugroženosti", rekao je minstrar policije Ivica Dačić.

Nisu samo stranački lideri na meti potencijalnih napadača. Posle pokretanja žestoke državne akcije protiv Šarićevog narkokartela, bezbednjaci su procenili da su životno ugroženi i Snežana Malović, ministarka pravde, Slobodan Homen, državni sekretar u njenom resoru, i Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal.

Ministarka koja je na oku specijalaca iz ”Kobri” i Radisavljević morali su, čak, i da menjaju adresu stanovanja, po direktivi operativaca.

Pod prismotrom su i bivši državnici. I kad se nekadašnji šef države Milan Milutinović definitivno vratio iz ćelije u Sheveningenu, ostala su da ga čuvaju dva policajca koja mu je svojevremeno dodelio Dragan Jočić. I Jočiću je posle teške saobraćajne nesreće ostalo državno obezbeđenje koje mu nije ukinuo njegov naslednik Dačić.

Po zakonu, obavezno celodnevno obezbeđenje imaju predsednik Republike, predsednik parlamenta, premijer, ministar odbrane i ministar policije. U kontraobaveštajnoj zaštiti državnih funkcionera učestvuju sve bezbednosne agencije - BIA, VBA i VOA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.