Dačić se Kuperu žalio na Euleks

Izvor: B92, 16.Jul.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić se Kuperu žalio na Euleks

Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić se žalio posredniku EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertu Kuperu zato što Euleks nedovoljno sarađuje sa MUP-om Srbije.

Podsećamo, Euleks i MUP su potpisali Protokol o policijskoj saradnji.

Dačić je istakao da se između Euleksa i MUP-a Srbije ne koriste mogućnosti za saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija, različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oblika šverca, terorizma i trgovine narkoticima, ljudima i oružjem.

Ministar policije je rekao da se na Kuperov poziv sreo s njim ove sedmice, tokom njegove posete Beogradu.

"Osim što sam izrazio našu želju da saradnja s Euleksom bude bolja, s Kuperom sam razgovarao i o potrebi smirivanja situacije nastale smenjivanjem komandira na severu KiM, kao i o potrebi da Euleks zadrži statusno neutralnu poziciju, ukoliko želi podršku srpske zajednice na Kosovu", naveo je Dačić.

On je napomenuo da s Kuperom ima redovnu saradnju još iz vremena kad je Kuper bio u timu bivšeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane i kada su počeli razgovori o učešću pripadnika MUP Srbije u misijama Unije.

Dačić je sa Kuperom razgovarao 13. jula u Beogradu i tom prilikom je evropski posrednik izrazio zadovoljstvo dijalogom Beograda i Prištine i konstruktivnom ulogom MUP Srbije u tom procesu, a bilo je reči i o slobodi kretanja čija implementacija je u nadležnosti tog ministarstva.

Nema roka za implementiranje dogovora BG-PR

On je dnevniku "Danas" rekao da MUP nema konkretan rok kada treba da počne da sprovodi dogovor Beograda i Prištine o slobodi kretanja, kao i da je ministarstvo na čijem je čelu "i ranije samo razgovaralo o tome i nudilo rešavanje određenih problema".

"Mnogo puta smo se suočavali s problemom oko prelaska administrativne linije, stranaca koji dolaze s KiM i prelaze tu liniju. Bilo je različitih protesta i primedbi", rekao je Dačić.

Treba naći, prema njegovim rečima, neki zajednički imenitelj koji ne bi zadirao u status, ali koji bi omogućavao što normalniji život s obe strane administrativne linije.

"Pozvali smo se na rešenja koja postoje u drugim zemljama, a koje imaju takve sporove, kao Grčka i Makedonija. Tu se ne govori o statusu nego o problemu dokumenata", naveo je ministar policije, dodajući da MUP ne vodi politički dijalog već sprovodi odluke državnih organa.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Euleks nedovoljno sarađuje sa MUP-om

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2011

BEOGRAD -..Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se žalio posredniku EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertu Kuperu zbog toga što Euleks nedovoljno sarađuje sa MUP-om Srbije, iako su dve strane potpisale Protokol o policijskoj saradnji...Dačić je istakao da se između...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.