Dačić s makedonskim kolegom, ispravljaju nesuglasice

Izvor: B92, 25.Avg.2017, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić s makedonskim kolegom, ispravljaju nesuglasice

Niš -- Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije Ivica Dačić i Nikola Dimitrov sastaće se danas u Nišu.

To je prvi sastanak zvaničnika dve zemlje nakon diplomatsko-političke krize koja je obelodanjena povlačenjem osoblja srpske ambasade na konsultacije u Beograd.

U međuvremenu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev su u telefonskom razgovoru dogovorili, u pet tačaka, principe buduće saradnje.

Povratak diplomatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osoblja u srpsku ambasadu u Skoplju počeo je juče, dok je povratak ambasadora Srbije najavljen za 31. avgust.

Po povratku u Skoplje, ambasador će zatražiti susret sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, već 1. septembra.

"Na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva, ministri spoljnih poslova, Dačić i Dimitrov, i dva ministarstva će putem dijaloga rešavati sva otvorena pitanja, sa ciljem unapređenja prijateljskih odnosa izmedju dve države i dva naroda", navedeno je u saopštenju MSP.

Predsednik Srbije ranije je rekao da je povlačenje osoblja srpske ambasade u Makedoniji usledilo nakon što je od nadležnih obaveštajnih organa "dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.