Izvor: Press, 07.Dec.2014, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: predsedavanje OEBS-u veliki izazov

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je predsedavanje Srbije OEBS-u od 1. januara veliki izazov, ali i šansa da Srbija pokaže da je ozbiljna zemlja.
"Mi kao mala zemlja ne možemo imati lažnu sliku da ćemo rešiti neke velike svetske probleme, ali možemo da igramo ulogu poštenog posrednika u mirnom rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << konflikata", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj pres konferenciji.

On je rekao da će biti potrebno mnogo rada i mudrosti za rukovođenje tom organizacijom, ali i šansa za Srbiju da pokaže da je "sada ozbiljna zemlja".

Dačić je rekao da je Beograd na upravo završenom ministarskom sastanku OEBS-a u Bazelu "dobio podršku svih za predsedavanje."

Prva prilika za predsedavanje biće 15. januara na Stalnom savetu OEBS-a u Beču, što će označiti i formalni početak preuzimanje te funkcije od dosadašnjeg predsedavajućeg Švajcarske.

U međuvremenu će šef srpske diplomatije posetiti nekoliko evropskih prestonica, gde će razgovarati o srpskom predsedavanju.

Dačić će, kako je najavio, 18. decembra posetiti Pariz, kako bi razgovarao sa francuskim kolegom Loranom Fabijusom, a 19. decembra će posetiti Moskvu, a zatim Kijev 22. decembra.

On je podsetio da OEBS učestvuje u radu Trilateralne kontakt grupe (Rusija i Ukrajina) za ukrajinsku krizu i dodao da mu je dosadašnji lični predstavnik predsedavajućeg OEBS Hajdi Taljavani potvrdila juče da prihvata njegov predlog da i dalje ostane na toj funkciji.

Dačić je kao najznačajniji skup sledeće godine ocenio 22. ministarski sastanak OEBS-a u Beogradu 3. i 4. decembra.

Od drugih bilateranih poseta do kraja 2014. godine, Dačić je najavio da će 10. decembra posetiti Letoniju s obzirom da će ta zemlja od 1. januara preuzeti šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji.

"U Briselu će 17. decembra biti održan drugi sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, na kome će EU predstavljati šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, a očekuje se i prisustvo komesara za proširenje Johanesa Hana, dok će našu delegaciju predvoditi ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović", naveo je ministar.

Upitan da li on lično očekuje kritike opozicije i možda koalicionih partnera u vezi sa predsedavanjem OEBS-u, Dačić je odgovorio da predsedavanje "nije njegova lična stvar i da se ne opterećuje time da li će biti napada".

"To je pitanje za premijera da li je zadvoljan mojim radom. Radim ovaj posao najbolje što mogu i u skladu sa politikom ove zemlje", rekao je Dačić.

On je rekao da će Srbija nastaviti da brani svoje nacionalne interese kad je reč o Kosovu i da je sa premijerom Vučićem dogovoreno da se napravi šira lista kontakata sa zemljama koje nisu priznale Kosovo i da se "glavna bitka" sada seli za odbranu svojih pozicija među latinoameričkim i karipskim državama koje nisu priznale Kosovo.

Šef srpske diplomatije je rekao da će resorno ministarstvo dati primer kako da se štedi u skladu sa politikom Vlade i da će "ići na drastičnu uštedu".

Navodeći da je ovogodišnji budžet bio između šest i sedam milijardi dinara, Dačić kaže da će to ministarstvo za narednu godinu tražiti da mu se iz budžeta dodeli manje novca od čega najveći deo ide za naša diplomatsko-konzularna predstavništva u svetu.

Dačić je rekao da je u Službenom glasniku objavljena odluka Vlade Srbije o tome da je 37 diplomatskih pasoša oglašeno nevažećim.

"Ustanovićemo kriterijume kada ministar po diskrecinom pravu može da odobri izdavanje diplomatskog pasoša", naveo je on.

Ministar je takođe rekao i da je od 8. novembra počela da se primenjuje odluka o ulasku bez vize nosiocima stranih pasoša koji poseduju važeću šengensku vizu, vizu Britanije, dragih članica EU ili vizu SAD.

Dačić kaže da je već primećen dolazak većeg broja poslovnih ljudi i turista po ovom osnovu, posebno iz Azije, Kine, Indije, Bliskog istoka...

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Predsedavanje OEBS veliki izazov"

Izvor: B92, 07.Dec.2014

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je predsedavanje Srbije OEBS-u od 1. januara veliki izazov, ali i šansa da Srbija pokaže da je ozbiljna zemlja..."Mi kao mala zemlja ne možemo imati lažnu sliku da ćemo rešiti neke velike svetske probleme, ali možemo da igramo ulogu poštenog...

Nastavak na B92...

Dačić o predsedavanju OEBS-om: Možemo biti pošteni posrednik u mirovnom rešavanju konflikata

Izvor: Cafe.ba, 07.Dec.2014

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je danas o budućem predsedavanju Srbije OEBS-om, zatim o polemici sa poslanicima iz Hrvatske u vezi haškog optuženika Vojislava Šešelja, osvrnuo se na nedavnu posetu albanskog premijera Rame Beogradu i istakao da bi obustavljanje projekta Južni...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.