Dačić i Tači u Briselu opet 24.jula

Izvor: B92, 08.Jul.2013, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Tači u Briselu opet 24.jula

Beograd/Brisel -- U Briselu je završen sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija. Sledeći sastanak 24. jula.

Kako javlja naš reporter, novinarima se prvo obratio kosovski premijer Hašim Tači.

On je izjavio da je postignut suštinski, ali ne kompletan napredak u telekomunikacijama i energetici, ali da postoje stvari koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moraju da se razjasne u razgovoru sa visokom predstavnicom Ketrin Ešton. Najavio je sledeći sastanak za 24. jul.

Tači je rekao da će preostali nerešeni detalji biti predmet razgovora Eštonove sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini, sutra i prekosutra.

Kosovski premijer nije želeo novinarima da kaže o čemu je reč, samo je napomenuo da su u pitanju tehnički detalji.

Premijer Dačić je rekao da je jedna od tema bila i zakon o amnestiji, organizovanje lokalnih izbora, uspostavljanje mreže sudova na KiM. I srpski premijjer je rekao da je postignut napredak u oblasti energetike i telekomunikacija. Nije rešeno pitanje, rekao je, o jezeru Gazivoda, jer tu ima nerešenih imovinskih pitanja.

Pre trilateralnog susreta, Eštonova je imala odvojene susrete sa Dačićem i Tačijem. Dačić i Tači treba da naprave plan kako će primeniti ono što su dogovorili u Briselu, rekla je predstavnica za štampu Ketrin Ešton Maja Kocijančič.

“Više pitanja je naslovljeno u tom planu, rokovi su konkretni, oni će pogledati kakav je napredak, koji su sledeći koraci i još neka otvorena pitanja”, objasnila je Kocijančičeva.

Otvoreno pitanje za Srbiju je zakon o amnestiji koji kosovska skupština nije usvojila.

“To je jedan od preduslova, koliko ja razumem, rad na tome se nastavlja”, rekla je Maja Kocijančič.

Izvori u Evropskoj komisiji ocenili su da će "taj važan zakon" svakako biti usvojen.

Premijer Dačić nije davao izjave uoči sastanka, dok je kosovski premijer Hašim Tači izjavio uoči nove runde dijaloga da se nada da će biti postignut dogovor o struji i telekomunikacijama.

"Nadam se dogovoru, jer postoji dobra volja”, rekao je Tači novinarima na ulazu u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Tači je izjavio i da primena briselskog sporazuma, koji je 19. aprila sklopio sa Dačićem, teče dobro i po planu.

Upitan da prokomentariše to što je skupština Kosova prošle nedelje odbacila predlog zakona o amnestiji, Tači je rekao da je ta stvar u proceduri.

“To pitanje je u proceduri u zakonodavnim organima u Prištini, kod predsedavajućeg parlametu i u nadležnim odborima, i naći će se na prvom sledećem zasedanju skupštine, u četvrtak”, najavio je Tači.

Razgovore u Briselu posmatra i američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan Filip Riker koji kaže da je neophodno da kosovska skupština što pre usvoji Zakon o amnestiji, kao i da su lokalni izbori na jesen od ključne važnosti za primenu briselskog sporazuma.

Visoka predstavnica EU posetiće u utorak Beograd, gde će sa najvišim srpskim zvaničnicima razmotriti sporazume postignute u dijalogu o normalizaciji odnosa, kao i o napretku u evrointegracijama Srbije.

U sredu će Eštonova ići na Kosovo, gde će razgovarati s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i predsednicom Atifetom Jahjagom.

Dežer: Nadam se napretku

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je nadu da će na današnjem sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija biti postignut napredak u vezi s primenom briselskog sporazuma i pronalaženju rešenja preostalih otvorenih pitanja.

Dežer je u izjavi Tanjugu rekao da se među nerešenim pitanjima nalazi i zakon o amnestiji koji, prema sporazumu iz Brisela, treba da usvoji kosovska skupština.

Komentarišući da li će zakonom biti obuhvaćene i osobe osumnjičene da su učestvovale u napadima na međunarodne snage, Dežer je rekao: "To nije tako".

"Ako je bilo napada na međunarodne zvaničnike, onda oni koji su odgovorni moraju biti krivično procesuirani i moraju da odgovaraju za to", naveo je Dežer.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da se pronađe rešenje za sva pitanja "koja su na dnevnom redu" u dijalogu.

"Bitno je da se ostvari napredak i nastavi dijalog u pogledu preostalih otvorenih pitanja", smatra ambasador EU u Beogradu.

Dežer je napomenuo da su među pitanjima "koja čekaju rešenje" i ona koja se tiču energetike i telekomunikacija.

"Videćemo da li - posle veoma intenzivnih pregovora na tehničkom i ministarskom nivou, premijeri mogu ova pitanja da reše", naveo je on i dodao da "znamo da nije lako, jer je reč o složenim pitanjima".

"Bitno je da se postigne napredak i da vidimo da se primenjuje sporazum od 19. aprila i rešavaju otvorena pitanja u cilju dobrobiti građana Srbije i Kosova", rekao je Dežer.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Tači nastavljaju dijalog

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2013

Premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači sastaće se danas u Briselu, gde će uz posredovanje Ketrin Ešton nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Dačić i Tači razgovaraće u okviru 13. runde dijaloga, a kosovski premijer izjavio je uoči susreta u Briselu da je optimista da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.