Dačić i Tači drugi put u Briselu

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Tači drugi put u Briselu

Iako dnevni red zvanično nije potvrđen, očekuje se da će prva tema sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu biti integrisano upravljanje prelazima, ali i da će se raspravljati o sprovođenju ostalih sporazuma i garancijama za srpsku kulturnu i versku baštinu.

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se sutra na radnoj večeri predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tačija sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton.

Iako dnevni red zvanično nije potvrđen, očekuje se da će prva tema biti integrisano upravljanje prelazima, ali i da će se raspravljati o sprovođenju ostalih sporazuma i garancijama za srpsku kulturnu i versku baštinu.

Napuštajući Rim, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je, komentarišući nedavnu izjavu Hašima Tačija, odbacio bilo kakvu mogućnost da se pregovori završe međusobnim priznanjem Srbije i Kosova.

Uoči novog sastanka u Briselu, premijer kaže da je to nastavak razgovora u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"To nije nikakav spektakularni sastanak. Važno je da EU dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora sa EU ili članstvo u Uniji", rekao je Dačić.

"Mi imamo inicijativu, predlažemo i želimo da se to pitanje što pre reši, ali da bi se rešilo ti predlozi moraju da poštuju legitimne interese i Srba i Albanaca na Kosovu", rekao je Dačić.

Iz Zagreba, posle susreta sa premijerom Hrvatske, kosovski premijer Hašim Tači poručuje da je tema sastanka sa Dačićem, primena već dogovorenih sporazuma, a ne status.

"Status Kosova je proglašenjem nezavisnosti jednom zauvek rešen. Očekujemo da se sa severa Kosova uklone paralelne strukture bezbednosti koje su ostaci ere Slobodana Miloševića, kao i da se reši sudbina 1.800 nestalih Albanaca", rekao je Tači.

Kritike opozicije

U Beogradu, opozicija je gotovo jednoglasna u kritici da još ne treba pregovarati, jer nije usvojena državna platforma.

"Mislim da je jako problematično što premijer Ivica Dačić drugi put odlazi na sastanak sa Hašimom Tačijem, a da faktički osnovni strateški dokument nije urađen. Postavlja se pitanje o čemu se razgovara i šta je sadržina razgovora", rekao je bivši šef pregovaračkog tima i poslanik DS-a Borislav Stefanović.

Portparol DSS-a Petar Petković upitao je zašto predsednik Vlade odlazi da pregovora kad ne postoji platforma, a kako kaže, Skupština ga nije ovlastila da učestvuje u razgovorima sa Tačijem.

"Baš zbog toga što je platforma tajna, što je parlament nije usvojio ne možemo ništa da očekujemo od sutrašnjeg sastanka", rekao je poslanik LDP-a Bojan Đurić.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosmet Milovan Drecun tvrdi da je pitanje dana kada će platforma biti gotova i da to nije od presudnog značaja za sastanak u Briselu.

"Za taj sastanak još uvek nije potrebna platforma. Ovde će biti samo usaglašavanje tehničkih detalja za proces koji će tek uslediti, a mi ćemo u međuvremenu imati paltformu", rekao je Drecun.

Predstavnicima Srba iz južne pokrajine smetaju dve stvari - to što, kažu, vlast drži u tajnosti najvažniji dokument i to što nisu uključeni u njegovu izradu.

"Zato bi bilo jako dobro da Srbi budu pozvani da makar porazgovaraju sa predsednikom i premijerom i da damo svoj sud o onom sto se priprema", rekla je Rada Trajković, poslanik Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu.

Iz Brisela nema detalja. Zna se samo da su najpre planirani odvojeni susreti Ketrin Ešton sa dvojicom premijera, a da će zapravo radna večera biti trojni sastanak. Ipak, može se zaključiti da su posle pripremnih, na redu prvi razgovori o konkretnim pitanjima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.