Dačić i Jeremić na Molitvenom doručku

Izvor: S media, 02.Feb.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Jeremić na Molitvenom doručku

Tradicionalni Molitveni doručak biće održan sutra u Vašingtonu, a Srbiju će na ovom skupu predstavljati ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Ivica Dačić i Vuk Jeremić.

Na skupu će učestvovati i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i predsednik vojvodjanske vlade Bojan Pajtić.

Skupu u hotelu Hilton, koji se održava svakog prvog četvrtka u februaru, prisustvuje oko 3.000 zvanica, od kojih je trećina iz inostranstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Učesnicima skupa će se na početku obratiti predsednik Barak Obama i još

jedan istaknuti govornik čije ime se ne navodi unapred.

Tradicija okupljanja na Molitvenom doručku stara je skoro šest decenija i datira iz vremena predsednika Dvajta Ajzenhauera koji je 1953. sa grupom kongresmena

organizovao skup u čijem sedištu je bila molitva za Ameriku.

Osnovna namera je bila da se pomogne u prevazilaženju tadašnjih podela u američkom društvu, nalik na one koje i danas postoje izmedju demokratske i republikanske Amerike, za koje se predsednik Obama nada da će ih prevazići.

Pozivi delegacijama iz inostranstva upućene su kasnije. Zvanični domaćin je američki Kongres, odnosno njegova dva člana, po jedan iz Republikanske i Demokratske stranke, naizmenično iz Senata i Predstavničkog doma.

Sama organizacija skupa poverena konzervativnoj hrišćanskoj organizaciji "Feloušip faundejšon", poznatoj kao "Familja."

Odredjeni broj gostiju, uglavnom najviše strane zvaničnike, poziva američka administracija.

Dačić u Vašingtonu

Svi pozivi se na kraju dogovore sa organizatorom, pošto postoje kvote za pojedine regione u svetu i za američke države.

Za Balkan je obično rezervisano oko 50 mesta, od kojih oko 15 za Srbiju.

Kod političara u Srbiji poziv na Molitveni doručak doživljavan je kao stvar prestiža, ali ko će biti medju zvanicama odlučuju koliko njihova funkcija i ugled, toliko i lična poznanstva.

Molitveni doručak je manifestacija koja traje više dana i koja, pored centralnog dogadjaja u četvrtak, podrazumeva i niz pratećih, poput zajedičkih sastanaka sa kongresmenima ili tematskih skupova i seminara.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Pajtić na molitvenom doručku u Vašingtonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2011

NOVI SAD -..Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić prisustvovaće sutra molitvenom doručku koji tradicionalno u Vašingtonu organizuje predsednik Sjedinjenih Američkih Država, najavljeno je iz Pokrajinskog sekretarijata za informacije...Kako se navodi u saopštenju ovo je prvi put u istoriji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.