Dačić alergičan na lekcije iz EU

Izvor: B92, 29.Avg.2012, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić "alergičan" na lekcije iz EU

Beograd -- Premijer Ivica Dačić kaže da je poseta izvestioca EP Jelka Kacina Srbiji bila "ponajmanje politička" i poručuje da se Srbiji ne mogu tek tako deliti lekcije.

"Malo snizite ton", rekao je on, ističući da poštuje Kacina, sa kojim dugo godina sarađuje, ali da mora imati u vidu da je Srbija "ipak ravnopravan deo Evrope".

Dačić je, osvrćući se na Kacinove izjave da su investitori u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji meta reketiranja, rekao da ne zna šta je izvestilac EP mislio.

On je pozvao sve strane investitore kojima bilo ko bude ili je već tražio bilo kakvu uslugu za investiranje da mu se jave, ističući da će takvo ponašanje biti kažnjeno. "Državni interes je da investitori dolaze u Srbiju, a ne da neko privatno ostvari interes od investitora“, poručio je premijer.

On je, međutim, rekao da mu "smeta da neko dolazi ovde u Beograd iz bilo koje institucije u svetu, pa čak to bila i EU i da deli lekcije".

"Siguran sam da korupcija nije baš iskorenjena u EU. Uostalom imate brojne primere šta se sve dešavalo, pa čak i u Evropskom parlamentu, odakle dolazi Kacin”, podvukao je Dačić i dodao da se protivi tome "da se vrši politički pritisak na Srbiju zbog interesa koje neko želi da ostvari u ekonomskom smislu".

"Alergičan sam na to da neko stalno dolazi u Beograd sa stavom da deli lekcije“, rekao je premijer i upitao iz kojih zemalja dolaze oni koji se žale na korupciju.

Dačić je podsetio na izjavu kosovskog premijera na sednici Saveta bezbednosti UN da je Mali priznao nezavisnost Kosova, a potom je, kako je primetio, ta afrička zemlja saopštila da to nije tačno. "A sada Kacin deli lekcije Srbiji", zaključio je Dačić.

Što se spornih privatizacija tiče, on je podsetio da su one sprovedene pre 2008, te da se on zalagao da se one reše, kao i da je pitanje što ranije ništa urađeno da se te stvari procesuiraju. "Nisu nam potrebne lekcije za to“, zaključio je Dačić.

Kacin je tokom posete Beogradu izjavio da Srbija do kraja ove godine neće dobitti datum početka pregovora o članstvu u EU. On je istakao i da vlasti u Beogradu moraju da preispitaju 24 sporne privatizacije, što je Brisel već tražio.

Takođe, gostujući u vestima TV B92 , Kacin je rekao da je sistemska korupcija "rak-rana" u Srbiji i da će samo ozbiljno hvatanje u koštac s tim problemom poboljšati imidž zemlje i privući strana ulaganja.

"Pravna država nije efikasna, svojina nije zaštićena u Srbiji", rekao je on

"Predstavljanje Kosova nije od suštinskog značaja"

Dačić je ocenio i da pitanje načina predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima ne zaslužuje tako veliku pažnju koja mu se daje jer to "nije od suštinskog značaja".

"Taj dogovor je postignut u Briselu i na nama je da vidimo šta smo se dogovorili pošto Beograd tvrdi jedno, (posrednik EU Robert) Kuper drugo, a Priština treće", rekao je on.

O Savetu za borbu protiv korupcije

Dačić je rekao i da Vlada Srbije još nije raspravljala o funkcionisanju Saveta za borbu protiv korupcije, ali da on nema ništa protiv toga da to nezavisno telo nastavi da radi. "Treba da se utvrdi da su ingerencije Saveta, a šta Agencije za borbu protiv korupcije", kazao je on i dodao da će razgovarati s predstavnicima Saveta o daljem radu tog vladinog savetodavnog tela.

Po njegovim rečima, Srbija treba da se bavi i insistira na ozbiljnim temama jer nema luksuz da nova vlada ne prihvati ono što je prethodna dogovorila.

"Naši državni organi će sagledati kakvo je tumačenje tih dogovora. Radi se o tumačenju svih dogovora postignutih u Briselu i tada će se razrešiti problem učešća na regionalnim skupovima", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija insistira na tome da Priština bude predstavljena asimetrično u odnosu na međunarodno priznate države i da je ta asimetričnost označena zvezdicom čije se razrešenje navodi u fusnoti.

"Sporno je bilo da li će na tom natpisu koji stoji ispred nekoga (sa Kosova) stajati zvezdica i fusnota ili samo Kosovo sa zvezdicom, dok bi u dokumentu bilo naznačeno šta zvezdica znači", kazao je Dačić. "To ne zaslužuje tako veliku pažnju jer nije od suštinskog značaja", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Po dogovoru o regionalnom predstavljanju Prištine Kosovo treba da bude predstavljeno natpisom "Kosovo" uz zvezdicu i fusnotu u kojoj se navodi da je predstavljanje Kosova u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji nezavisnosti Kosova iz februara 2008. godine.

Beograd i Priština različito tumače gde treba da bude fusnota, odnosno da li mora da bude na tabli ispod natpisa Kosovo sa zvezdicom. Zbog toga je delegacija Srbije napustila nekoliko skupova jer Kosovo nije bilo predstavljeno na način koji Beograd smatra merodavnim.

Kacin je ranije danas rekao da je taj problem rešen i da će Beograd učestvovati na skupovima, ali nije naveo kakav je kompromis postignut.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.