Dačić: Značajna podrška Bugarske i Rumunije

Izvor: RTS, 07.Mar.2014, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Značajna podrška Bugarske i Rumunije

Želimo da Srbija bude sledeća članica EU i očekujemo podršku Rumunije i Bugarske, kaže premijer Srbije Ivica Dačić. Ističe da bi saveti ovih zemalja pomogli Srbiji da izbegne greške u pregovaračkom procesu i bolje zaštiti svoje ekonomske interese.

Predsednik Vlade Srbije Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić rekao je, posle sastanka sa premijerom Bugarske Plamenom Orešarskim i premijerom Rumunije Viktorom Ponteom u Ruseu, da je želja Srbije da postane sledeća članica Evropske unije i da u tom procesu očekuje podršku Rumunije i Bugarske.

"Zahvaljujem se na podršci Srbiji u procesu evropskih integracija. Srbija je prošla težak put, težak početak, jer joj je dugo vremena cilj bio početak pregovora sa EU i ova vlada je to ostvarila", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da bi od Rumunije i Bugarske želeo da dobije savete kako bi Srbija izbegla greške u pregovaračkom procesu i bolje zaštitila svoje ekonomske interese.

Za Srbiju su Rumunija i Bugarska važan politički, ali i ekonomski partneri, rekao je Dačić i naveo da spoljnotrgovinska razmena sa Rumunijom prevazilazi milijardu evra, a sa Bugarskom nešto iznad 500 miliona evra.

Imamo mnogo zajedničkih projekata i treba ih i dalje tražiti, rekao je Dačić i naveo primere Dunavske strategije, Južnog toka, završetak Koridora 10, kao i pitanje auto-puta od Crne Gore do Rumunije.

Istorija je pokazala da smo uvek bolje prolazili kada smo se podržavali, a ne kada smo se svađali, rekao je Dačić.

Trilateralni sastanci su dobra ideja i mislim da treba tu inicijativu dodatno institucionalizovati, kako bismo jače nastupali prema centrima gde se odlučuje, rekao je Dačić.

Kako je saopštila vladina Kacelarija za saradnju s medijima, premijeri su ocenili da zamah proširenja EU treba da se odrazi na sve zemlje Zapadnog Balkana, na osnovu njihovog napretka u ispunjavanju kriterijuma.

"U tom smislu, Bugarska i Rumunija srdačno pozdravljaju napore i dostignuća Vlade Republike Srbije na putu ka pridruživanju EU i ohrabruju Srbiju da nastavi sa ključnim reformama. Bugarska i Rumunija će nastaviti da dele sa Srbijom svoja iskustva iz procesa pridruživanja EU", navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da proces proširenja EU ima značajnu ulogu u jačanju demokratije, vladavine prava, stabilnosti i prosperiteta u zemljama regiona.

Srbija, Rumunija i Bugarska, kako su konstatovali premijeri, imaju tradicionalno prijateljske i dobrosusedske odnose i visok nivo političkog dijaloga.

"Delimo posvećenost regionalnoj saradnji kroz podsticanje regionalnog dijaloga, izgradnje ekonomskog prosperiteta i rešavanja socijalno-ekonomskih izazova", ističe se u saopštenju.

Trojica lidera su potvrdila podršku regionalnim projektima od zajedničkog interesa, naročito u oblasti saobraćaja, energetike i životne sredine, u cilju podsticanja ekonomskog razvoja i poboljšanja ekonomske i energetske bezbednosti regiona.

Dačić, Orešarski i Ponta su, takođe, ukazali na izuzetan značaj završetka gasne interkonekcije između Bugarske i Rumunije, kao i Bugarske i Srbije, koje su važni elementi energetske bezbednosti infrastrukture Evrope.

Govoreći o Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi, trojica lidera su ocenila da je to jedini inkluzivan i regionalni politički forum koji okuplja zemlje Zapadnog Balkana i njihovih suseda u EU.

Premijeri su se založili i za razvoj prekogranične saradnje između tri zemlje, posebno u kontekstu novog programskog perioda 2014-2020, i dogovorili su se da se sastanak na nivou premijera održava najmanje jednom godišnje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Srbija će biti sljedeća članica EU

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2014

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon trileteralnog sastanka sa kolegama iz Bugarske i Rumunije da je želja Srbije da postane sljedeća članica EU i da očekuje njihovu pomoć u procesu evrointegracija.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.