Dačić: Sveobuhvatna policijska saradnja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2010, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Sveobuhvatna policijska saradnja

BEOGRAD -

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je "Politici" da je saradnja s policijama u regionu dobra i sveobuhvatna, što su potvrdili i njegove kolege iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Saradnja policija (u regionu) odvija na svim nivoima - strateškim, operativnim, specijalističkim, pograničnim, kao i na različitim kanalima komunikacije preko Interpola, Europola, SEKI centra i bilateralno, rekao je Dačić u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << intervjuu "Politici".

"Zemlje u regionu participiraju u ukupnoj razmeni poruka sa oko 50 odsto, ili sa oko 30 hiljada razmenjenih informacija na godišnjem nivou. Zemlje u regionu u poslednje vreme su prihvatile sve standardne metode rada evropskih policija, tako da danas u dnevnom radu koriste institute kao što su zajednički istražni timovi, kontrolisane isporuke, akcije s prikrivenim islednicima, paralelne istrage, ciljne potrage, specijalne istražne metode", naveo je srpski ministar.

Intenziviranje po ulasku Srbije u međunarodne organizacije

On je kazao da je intenziviranje saradnje počelo pre deset godina, po prijemu Srbije u međunarodne organizacija i dodao da je jedan od bitnih preduslova za uspešnu saradnju zaključenje bilateralnih i multilateralnih ugovora, kao i koordinacija s nadležnim pravosudnim organima u vezi s poslovima pravne pomoći.

"Imajući u vidu pokretljivost stanovništva, a samim tim i kriminalaca, imperativ je saradnja na polju suzbijanja ilegalne trgovine drogom, ljudima, suzbijanje pranja i falsifikovanja novca, visokotehnološkog kriminala. Šta konkretno i praktično saradnja srpske policije s policijama u regionu znači i obuhvata", kazao je Dačić.

Od sistemskih rešenja koja su implementirana primer su zemlje bivše Jugoslavije gde je napravljen priručnik u kome su obrazložene sve procedure u svakoj zemlji ponaosob.

To su dostupne baze podataka, javni registri na javnim sajtovima sa adresama, kontakt telefoni svih radnika po linijama rada, zakonska rešenja i mogućnosti, procedure i forme za razmenu informacija, naveo je Dačić.

Što se tiče planova za budućnost, Dačić je kazao da su oni uslovljeni putem Srbije u Evropsku uniju, gde će se naći zajedno sa zemljama iz regiona, što će omogućiti korišćenje svih mogućnosti EU u saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala.

Karamarko: Zajednički predmet

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko smatra da će kruna saradnje biti Regionalni centar za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Organizovani kriminal i terorizam nisu problem samo Hrvatske i Srbije, već i drugih nama susednih država, što pokazuju i aktuelni slučajevi. Mislim da su to dovoljno snažni argumenti da udružimo svoje snage u borbi protiv tog zla", kazao je on.

Karamarko je rekao da ne očekuje posebne teškoće u vezi s izručenjem Sretka Kalinića, dodavši da se, između ostalog, "vrlo intenzivno bavimo utvrđivanjem postoje li pomagači pripadnicima "zemunskog klana" u Hrvatskoj, odnosno, jesu li i čiju su pomoć Kalinić i Simović imali u Hrvatskoj.

Brajović: Primer kako se radi

Ministar unutrašnjih poslova i Javne uprave Crne Gore Ivan Brajović je kazao - "kada bi svi u regionu, na raznim nivoima vlasti, sarađivali kao ministri unutrašnjih poslova, mnoge probleme koji objektivno postoje rešavali bismo brže i kvalitetnije".

"Ostvareno je niz uspešnih policijskih akcija, sarađujemo ina nivou nacionalnih biroa Interpola, ministri redovno održavaju sastanke, planiraju zajedničke strategije kako bi doskočili toj pošasti savremenog društva - organizovanom kriminalu i korupciji", rekao je on i dodao da svakako ima prostora za poboljšanje zajedničkog rada.

On je rekao da je mnogo urađeno pogotovo od potpisivanja sporazuma o saradnji, kao inicijalne kapisle za sadržajniji zajednički rad.

Krešić: Kriminal ne poznaje granice

Zamenik ministra bezbednosti BiH Mijo Krešić smatra da je saradnja policijskih struktura u regionu takva da one već mogu da se uspešno bore sa svim oblicima kriminala koji ne poznaje granice i od koga region nije imun.

"Zajedničke akcije na sprečavanju trgovine ljudima i narkoticima koje su izvedene, a dosta ih je bilo i u ovoj godini, potvrdile su da nema uspešne borbe protiv organizovanog kriminala, koji po pravilu ima regionalni karakter, bez dobre regionalne saradnje", kazao je on i naveo da BiH borbu protiv kriminala i korupcije tretira kao prioritetno pitanje.

Još uspešnijoj saradnji policija BiH i Srbije, procenjuje Krešić, doprineće i skoro potpisivanje sporazuma o policijskoj saradnji Saveta ministara BiH i Vlade Srbije.

Vasić: Najbolje sa Srbijom i Hrvatskom

Vršilac dužnosti direktora policije Republike Srpske i načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić je kazao "Politici" MUP Republike Srpske uspešno sarađuje s kolegama u regionu, a naročito s policijama Srbije, Hrvatske i Slovenije.

On je kazao da s kolegama iz Srbije uspešno rade i na presecanju kanala za ilegalnu trgovinu narkoticima.

"Jedni drugima smo dostavljali i dostavljamo operativne podatke, na osnovu kojih smo u Srbiji i RS hapsili dilere i oduzimali narkotike. Imali smo udela i u otkrivanju organizovanog šverca cigareta, odnosno u hapšenju carinika u Srbiji koji su učestvovali u ovom kriminalu", naveo je Vasić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.