Dačić: Sve stranke urgirale da se Mihalj Kertes oslobodi!

Izvor: Press, 28.Dec.2010, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Sve stranke urgirale da se Mihalj Kertes oslobodi!

Zamenik premijera Srbije i predsednik SPS-a Ivica Dačić, povodom presude Mihalju Kertesu, koji je osuđen na osam godina zatvora zbog iznošenja para na Kipar i finansiranja SPS-a, kaže za Press da su gotovo sve stranke u Srbiji urgirale da se Kertes oslobodi! - U vreme koje se pominje u presudi Kertesu, od 1994. do 2000. godine, ja nisam bio visoki funkcioner stranke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bio sam portparol. I moram da priznam da nema čoveka, tu mislim i na ljude iz drugih stranaka, koji nisu pokušali da intervenišu za Mihalja Kertesa u procesima koji se protiv njega vode. I sve urgencije su bile da se Kertes ne osudi - kaže Dačić.Na naše pitanje da li je neko od političara preko njega pokušao da urgira da se Kertes ne osudi, Dačić odgovara da je „bivši direktor Carine kao čovek mnoge ljude zadužio", ali dodaje da on ne može da se meša u rad pravosudnih organa.
Osim Dačića, nijedan drugi funkcioner SPS-a nije želeo da komentariše presudu Mihalju Kertesu, koji će provesti osam godina u zatvora jer je novcem iz Carine finansirao SPS i plaćao funkcionere ove partije. Danas o presudi Kertesu nisu želeli da govore ni oni koji su u vreme vladavine Slobodana Miloševića od njega dobijali novac, što je sud i utvrdio.
Bivši direktor smederevskog „Sartida", ministar industrije i nekada visoki funkcioner SPS-a Dušan Matković dobio je 1996. godine do Kertesa 200.000 nemačkih maraka. Matković sada za Press kaže da „ne može da govori o Mihalju Kertesu jer je reč o sudskoj presudi". U optužnici protiv Kertesa navedeno je i da je bivši šef diplomatije Živadin Jovanović dobio 932.650 maraka za finansiranje SPS-a. Međutim, Jovanović sada kaže da taj novac nije ni video.
- Nikakvu pomoć, uključujući i pare za SPS, nikada nisam dobio od gospodina Kertesa. Niti znam da je neki državni novac davan socijalistima - kaže Jovanović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.