Dačić: Srbiji preti dužničko ropstvo

Izvor: Vesti-online.com, 07.Sep.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbiji preti dužničko ropstvo

Srbiji prete dužnička kriza i dužničko ropstvo, nemogućnost isplate plata i penzija i normalnog funkcionisanja države, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

Srbiji prete dužnička kriza i dužničko ropstvo, nemogućnost isplate plata i penzija i normalnog funkcionisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << države: Premijer Srbije

 

"Zato će vlada sledeće nedelje predložiti antikrižne mere čiji je cilj ušteda od milijardu evra. Procenjuje se da je stopa zaduženosti 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da može da poraste do 60 odsto", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbiaja posle vanredne sednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

Dačić je naveo da mere podrazumevaju rebalans bužeta i donošenje desetina zakona koji bi trebalo da smanje nepotrebne troškove države, spreče recesiju i pad BDP-a i industrijske proizvodnje. Premijer je kazao da je Srbiji potrebno više milijardi evra i da zato treba razgovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i sa Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom, Švajcarskom i svima koji imaju interes da daju novac.

 

Dačić je naveo i da Srbija ima najvišu cenu kapitala u regionu, najnestabilniju valutu i najniže plate i da se uslovi poslovanja ne mogu porediti čak ni sa zemljama u regionu. Prema njegovim rečima, "uz najminimalnija povećanja nekih davanja"

rastereti će se privreda i građani i biće ukinuto 130 poreza, taksi i dažbina i desetine nepotrebnih agencija.

 

"To su mere za zaustavljanje krvarenja i sprečavanje bankrota, ali su potrebne i dugoročne mere za pravi privredni oporavak. Radiće se istovremeno na obe stvari", rekao je Dačić i istakao da formiranje Nacionalnog saveta za privredni oporavak nije alibi za pogrešnu politiku vlade nego da su sindikati, privrednici i ekonomisti od njega tražili dijalog.

 

"Šta ste tražili to ste dobili. Izvolite predložite mere. Rekao sam biznismenima: Kao što ste radili za sebe, sada malo da radite za državu i narod", rekao je Dači i najavio da će od ponedeljka početi proces donošenja zakona, da će sutra biti održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta i da će posle toga biti predložen rebalans budžeta, a do kraja sledeće nedelje biće doneti predlozi svih zakona i akata koji bi trebalo da omoguće normalno funkcionisanje i stabilizaciju finansijskog stanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.