Dačić: Srbija da promeni Ustav pred ulazak u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2014, 02:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija da promeni Ustav pred ulazak u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi nesumnjivo bilo dobro da Srbija promeni Ustav pred ulazak u Evropsku uniju, jer bi na taj način sve primedbe ili sugestije iz EU mogle da se nađu u novom Ustavu.

"Međutim, niko Srbiju ne uslovljava da menja najviši državni akt odmah, nakon otvaranja poglavlja 35", dodao je Dačić u intervjuu za list "Danas", upitan da li >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je tačno da Berlin traži promenu Ustava i brisanje Preambule o Kosovu, čime Nemačka implicira priznavanje nezavisnosti.

Dačić je naveo da u vezi s pregovaračkim poglavljem 35, treba najpre da dođe do pune implementacije dogovorenog u Briselu.

"Trebalo da bude potpisan neki pravno obavezujući dokument, a kakav, to niko u EU ne govori"

Ministar je dodao i da niko pred Srbiju formalno nije postavio uslov da je priznanje Kosova uslov za ulazak u EU.

Zamoljen da prokomentariše to što šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc rekao da je potrebno da Srbija pre ulaska u EU normalizuje odnose s Kosovom, uz pravno obavezujući dokument, Dačić je rekao da je iz Beča odmah nakon objavljivanja te izjave stiglo objašnjenje, da to što je na naslovnoj strani NIN, Kurc nije izjavio, naročito ne u smislu da Srbija mora da prizna Kosovo.

"Objasnili su da je on (Kurc) samo ponovio ono što već stoji u stavovima Evropskog saveta: da treba da se radi na normalizaciji odnosa. U tom smislu trebalo bi da bude potpisan neki pravno obavezujući dokument. Ali, kakva je sadržina tog dokumenta, to u ovom trenutku niko u EU ne bi mogao da odgovori", rekao je Dačić i dodao da Beograd već radi na normalizaciji odnosa s Kosovom, ali i da nema zahteva za priznavanje nezavisnosti Kosova.

"A ako ga bude, o tome ćemo se tada izjašnjavati. Za sada nema ničeg alarmantnog", rekao je Dačić.

Na komentar "Danasa" da se čini da predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da je situacija alarmantna kada tvrdi da će Srbija morati da bira između Kosova i Evrope, Dačić je rekao da je "Nikolić izjavu Johanesa Hana, koji je rekao da sigurno u EU neće biti primljene zemlje koje imaju nerešena pitanja, protumačio tako da to podrazumeva da mi moramo da priznamo nezavisnost Kosova".

"Razni predstavnici EU imaju jasan stav o Kosovu i oni govore da Kosovo treba što pre da se prizna, ali zvaničnog zahteva nije bilo", kazao je ministar i dodao da u državnom vrhu ne postoje disonantni tonovi, niti različito shvatanje stvarnosti.

Dačić nastavlja školu Titove diplomatije

Na konstataciju "Danasa" da mu zameraju neformalno ponašanje tokom susreta sa stranim zvaničnicima, Dačić je rekao da uspeh Titove diplomatije bio u načinu kojim je vezivao ljude za sebe.

"I ja se tako ponašam, jer kroz neformalne razgovore uveravam sagovornike da je Srbija na pravom putu. Mi danas imamo takvu situaciju da je svako ko je bio ovde i sa kim smo imali neformalne kontakte, postao veliki prijatelji Srbije. Lično poznajem 70 ministara spoljnih poslova i sa svakim mogu da razgovaram telefonom u svakom trenutku. To je veliki kapital za našu zemlju", kazao je Dačić.

Upitan koliko mu loš engleski otežava komunikaciju sa sagovornicima iz sveta, Dačić je rekao da engleski uči i da je njegovo znanje poslednjih meseci neuporedivo bolje.

"Ne ustručavam se da govorim i ovakvim engleskom, čak ni pred članovima OEBS. S druge strane, kad pročitam govor, niko ne veruje da ne znam engleski", kazao je Dačić.

Reforma SPS uslov za opstanak

Lider socijalista je istakao da reforma stranke koju najavljuje, predstavlja nov odgovor na stanje u Srbiji, jer SPS, ako želi da ima budućnost, mora da zemlji ponudi rešenja.

"To je novi odgovor na stanje i situaciju u kojoj se Srbija sada nalazi. SPS, ukoliko želi da ima budućnost, mora da odgovori kako da te želje za socijalnom funkcijom države, učini realnim u uslovima kada nismo ušli u raj i kada imamo problem sa ekonomijom. Ja ne želim da imam spisak praznih obećanja koji neću moći da ispunim", kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, SPS su potrebni i restrukturiranje, i nova kadrovska politika, ali je dodao da to ipak ne znači da su svi novi kadrovi uvek bolji od starih.

Dačić je ocenio da ne veruje da Kongres SPS koji se održava u nedelju, može da dovede do raskola u stranci, niti da će biti razlog za razmimoilaženja.

"Težište unutarpartijske borbe prebačeno je na kandidate za potpredsednike ili predsednike izvršnih odbora. Lično nisam previše srećan što nemam protivkandidata za predsednika stranke", kazao je on.

Dačić je rekao da ne veruje da Milutin Mrkonjić može da napusti SPS, "jer nije toliko glup".

"On prema meni ima očinski odnos, iako me je jedno vreme stalno kritikovao zbog Miloševića", kazao je Dačić povodom izjava da će Mrkonjić napustiti stranku ukoliko ne bude potpredsednik SPS.

Upitan da li će mu Aleksandar Antić biti zamenik, Dačić je rekao da kada razmišlja o zameniku, pre imena stavlja politiku, te da ga interesuju ideja, kreacija, vizija pojedinca.

"Nas čeka veliki posao, i nemamo prava ni na kakvu komociju. Potrebni su nam sposobni. I Srbiji i SPS", ukazao je on.

Vučić nema vremena za bavljenje stranačkim pitanjima u SPS

Dačić je odbacio spekulacije da lider SNS Aleksandar Vučić na izvestan način utiče na izbore unutar SPS, posebno na poziciju Branka Ružića.

"Vučić je premijer države koja je ušla u ozbiljne reforme, i koju su, na sve to, snašle brojne teškoće - od poplava, do velikih međunarodnih kriza, poput ukrajinske. On se bavi investicijama, novim zakonima, priključenjem EU, i svakako nema vremena za bavljenje još i stranačkim pitanjima, pogotovo u SPS. To je naš posao, i umećemo sami da ga obavimo", rekao je Dačić.

Upitan da li je Ružić "solo-igrač" ili "njegov trbuhozborac", Dačić je rekao da sam govori šta misli i da nema problema sa autocenzurom.

Dačić je dodao da on i premijer Vučić veruju u isti cilj i da se trudi da mu pomogne da taj cilj bude ostvaren.

"Ono što je karakteristika i ove, i vlade u kojoj sam bio premijer, jeste to što su nam zadaci koji su pred nama, bitniji od bilo čega ličnog, pogotovu od sujete. Zahvaljujući tome, beležimo i rezultate", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Da pomenimo Ustav pre ulaska u EU

Izvor: Telegraf.rs, 13.Dec.2014

- Nesumnjivo je da bi bilo dobro da Srbija promeni svoj Ustav pred ulazak u Evropsku uniju, jer na taj način bi sve primedbe ili sugestije iz EU mogle da se nađu u novom Ustavu - ocenjuje ministar spoljnih poslova..Srbiju niko ne uslovljava da odmah menja Ustav nakon otvaranja poglavlja 35, ali bi...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.