Dačić: Srbi imaju prava kao Albanci

Izvor: B92, 04.Avg.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbi imaju prava kao Albanci

Beograd -- Zamenik premijera Ivica Dačić poručio je da srpski narod na Kosovu ima prava da se bori za svoja prava kao što su svojevremeno to radili i Albanci.

Dačić je rekao da ako je međunarodna zajednica prihvatila da Albanci ne žele da žive u Srbiji, treba da bude i obratno.

"Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji, u borbi za svoja prava, treba da koriste sve oprobane metode i tehnike koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su koristili Albanci kada nisu želeli da žive u Republici Srbiji", rekao je Dačić.

On je dodao da da postoji pogrešno uverenje u međunarodnoj zajednici da tamo gde žive Srbi, sada postoje neke kriminalne ili ekstremne grupe koje upravljaju situacijom i da to nije mišljenje svih građana koji tamo žive.

"To apsolutno nije tačno. Upravo je zato i bitno da ceo svet vidi da to misli većina građana, odnosno svi. Od dece koja idu u školu, pa do onih najstarijih. Od radnika u fabrici, pa do sveštenika"

Tači hoće novu Oluju

Dacić tvrdi da je kosovski premijer Hašim Tači na severu pokrajine nasilno pokušao da promeni realnost na Kosovu i da izvede akciju sličnu Oluji.

"Da je ovakav Tačijev pokušaj uspeo, mi bismo danas pričali i o egzodusu Srba sa severa Kosova i Metohije, dok bi međunarodna zajednica, najverovatnije, opravdavala takve akte. Stoga, Republika Srbija, svakako, ima legitimne interese da se bori da se na Kosovu zadrži mir", upozorio je Dačić.

On je pozdravio dogovor koji je noćas postignut sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom oko kontolisanja prelaza i izrazio nadu da će uskoro doći i do "konačnog rešenja".

"Ukoliko taj dogovor bude zaista prihvaćen, to bi bilo privremeno rešenje do pronalaženja nekog rešenja, koje bi bilo održivo na duži vremenski period. U svakom slučaju, sve dok se razgovara, pregovara, dok se vodi dijalog, to je mnogo bolje nego da postoje sukobi i konflikti", rekao je ministar.

Prema Dačićevom mišljenju, ovo rešenje daje mnogo veće šanse da se tamo zadrži mir i stabilnost, i upravo je zadatak međunarodnih snaga i međunarodnih faktora koji borave na Kosovu i Metohiji da osiguraju mir i stabilnost, a ne da budu na jednoj ili na drugoj strani.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbi imaju pravo kao i Albanci

Izvor: Politika, 04.Avg.2011

BEOGRAD – Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas da srpski narod na Kosovu i Metohiji ima apsolutno pravo da se na sve legitimne načine bori za svoje interese, isto kao što su to svojevremeno imali Albanci koji nisu želeli da žive u Srbiji...„Srbi koji...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.