Dačić: Srbi da služe kazne u Srbiji

Izvor: Cafe.ba, 08.Sep.2014, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbi da služe kazne u Srbiji

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić založio se danas, u razgovoru s tužiocem novoosnovanog Mehanizma za međunarodne krivične sudove Hasanom Džalouom, da što veći broj osuđenih državljana Srbije zatvorsku kaznu služi u Srbiji.

Dačić je, takođe, ukazao na nedopustivost dugog trajanja sudskih postupaka pred Haškim tribunalom, navedeno je u saopštenju Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << spoljnih poslova.

Tokom razgovora razmatrana je dosadašnja saradnja Srbije s Haškim tribunalom, kao i buduće aktivnosti Rezidualnog mehanizma, osnovanog sa ciljem da nastavi ključne funkcije Tribunala i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, a Dačić je izrazio spremnost Beograda za dalju saradnju.

Tužilac Džalou najavio je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Mehanizma i srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove preuzima od Haškog tribunala niz značajnih zadataka, uključujući eventualne žalbene postupke u postupcima protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja.

Rezidualni mehanizam će nastaviti sa radom sve dok Savjet bezbjednosti UN ne donese odluku o njegovom zatvaranju. Njegov rad prvi put će biti razmatran 2016, a nakon toga na svake dvije godine.

Kancelarija tužioca Mehanizma će, pored tijesne saradnje s nacionalnim tužilaštvom za ratne zločine, takođe pomagati u nadgledanju slučajeva prebačenih nacionalnim sudovima u regionu, navedeno je u saopštenju.

Džalou boravi danas u posjeti Beogradu, u okviru koje je razgovarao i sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

To je njegova prva posjeta regionu u svojstvu tužioca Mehanizma.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.