Dačić: Socijalisti budućnosti, a ne utopije

Izvor: Glas javnosti, Beta, 18.Jul.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Socijalisti budućnosti, a ne utopije

BEOGRAD - Socijalisti ne treba da budu utopisti već moraju da imaju realan politički program, poručio je juče lider SPS Ivica Dačić u Sava centru povodom 20 godina postojanja SPS-a i dodao da je Socijalistička partija Srbije partija budućnosti a ne podsećanja na prošlost.

"Imati viziju, maštu je lepo. Ali mi ne možemo da budemo socijalisti utopisti. Moramo da imamo realan politički program koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << će značiti da iza naših funkcija ostanu dela", rekao je Dačić na svečanoj sednici Glavnog odbora. Dačić dodaje da se treba zalagati za to da se SPS nikada više ne vezuje za ratove, sankcije, redove, politička ubistva i ratne zločine kako na SPS, kako je rekao, gleda generacija koja danas ima između 30 i 40 godina.

On je pozvao članstvo da ne raspravlja o tome ko je više veran i kome, jer su, kako je naveo, ideje za koje se SPS zalaže važnije od svih u toj stranci. Dačić se u jednočasovnom govoru osvrnuo na period osnivanja SPS-a, ali i na tradicije iz prošlosti na koje se oslanja ta stranka. Nekoliko puta u govoru pomenuo je osnivača stranke Slobodana Miloševića i poručio da treba da prestanu rasprave o tome "gde je (Miloševićeva) slika".

On je naveo da SPS-u nisu potrebne slike, nego pokretačka snaga koju ta stranka neće naći "zaranjanjući u prošlosti". Dačić je kazao da vlast najviše kvari i da je nekada najbolji afrodizijak, ali i da je vlast prolazna a da ostaje ideja socijalne pravde i levice. "Nije naš cilj da budemo na vlasti, nego da realizujemo naš program. Zbog toga je ovo odlučujuće vreme", rekao je Dačić. Lider SPS-a poručio je da ta stranka ne želi da bude deo istorije, već da je stvara.

Pozvao je članove Glavnog odbora da se takmiče ko će bolje da radi, a ne da se ulaguju rukovodstvu stranke. Na Svečanoj sednici Glavnog odbora odlučeno je da Kongres SPS-a, na kojem će biti nov stranački program, bude održan 11. septembra u Beogradu. Na današnjoj sednici usvojen je nacrt novog programa.

"Danas je nova politička mapa i na njoj moramo da se izborimo za naš identitet. Ništa ne sme da nam bude sveto što mislimo da je prevaziđeno. Prema svemu svetom treba da se ophodimo s poštovanjem, ali mi treba da idemo dalje. Vreme je za novi početak SPS-a", poručio je Dačić.

Dačić, koji je počeo "obraćanje sa drugovi i drugarice i dame i gospodo", rekao je da se istorija SPS-a deli na dva dela: pre i posle 2000. godine. On je kazao da je danas stranka na prekretnici i da svima treba da bude jasno da se mora napustiti politika traženje alibija i krivaca u događajima pre 2000. godine.

"Donji kamen se najteže miče. Kuća se ruši od temelja. Isto kao što ako se izgubi Kosovo može da se sruši i Srbija, tako ako SPS izgubi svoje zalaganje za slobodu, jednakost i ravnopravnost, solidarnost i socijalnu pravdu, izgubiće svoju politiku i identitet", poručio je Dačić. On je upozorio da Srbiju očekuje težak period posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu i dalji pritisci, posebno ako to mišljenje bude na strani Srbije.

Govoreći i Dejtonskom sporazumu, Dačić je rekao da SPS ne prihvata osporavanje srpskog naroda u BiH, kao ni u Hrvatskoj i drugim državama. Prema njegovim rečima, iako se SPS zalaže za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije, nikada se neće složiti sa racionalizacijom koja bi mogla da oslabi zemlju. Dačić je kazao da mu je drago što su infrastrukturni programi u vrhu prioriteta Vlade i podsetio da se u vreme kada je Milutin Mrkonjić gradio po Srbiji govorilo "da Mrkonjić pravi mostove od stiropora".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.