Dačić: SAD spremne da podrže kompromis za KiM

Izvor: RTS, 27.Jul.2018, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: SAD spremne da podrže kompromis za KiM

Američka administracija je spremna da pruži podršku Srbiji u pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje KiM, što je u ovom trenutku veoma pozitivno za Srbiju, izjavio je za "Tanjug" prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Ivica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dačić je izneo utisak da je trenutna situacija u odnosima naših dveju država bitno drugačija u odnosu na neko prethodno vreme o čemu je, kako kaže, obavestio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dačić je, sumirajući dvodnevnu posetu Vašingtonu, gde je boravio povodom obeležavanja sto godina od podizanja srpske zastave u Beloj kući, podsetio da je do pre dve godine u razgovorima sa predstavnicima američkih institucija mogli smo da čujemo da je to pitanje (KiM) već rešeno i da vidimo šta ćemo sa drugim temama.
"Danas se otvoreno pruža podrška tome da se ipak pronađe neko kompromisno rešenje. To je za Srbiju u ovom trenutku veoma pozitivna i podsticajna stvar", rekao je Dačić.
Ocenio je da je dvodnevna poseta srpskih zvaničnika SAD bila veoma značajna i sa dobrim rezultatima za Srbiju.
"To je bila i dobra prilika da se razgovara o resetovanju i revitalizaciji odnosa naše zemlje sa SAD i zato su svi sastanci i konferencije na kojima sam učestvovao bili od velike koristi", ocenio je ministar.
Govoreći o sastancima sa Džonom Boltonom, savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, Dačić je naglasio da su ti sastanci bili "izuzetno konstruktivni" i da su protekli "u veoma pozitivnoj atmosferi".
"Ono što je sigurno jeste da dolaskom nove američke administracije imamo mnogo povoljniju atmosferu za iznošenje naših stavova, veće razumevanje naše pozicije i veću želju da se resetuju naši odnosi i da se pomogne u stabilizovanju prilika u regionu", ukazao je šef srpske diplomatije.
Prema njegovim rečima, Bolton je rekao da je dosadašnja politika SAD prema regionu bila vođena "autopilotom", tj. politikom koja je bila definisana još pre 20-30 godina.
"Sada je američka administracija spremna da barem ravnopravno razgovara i o našim predlozima za rešavanje najvećih problema u regionu, a taj najveći problem jeste pre svega trajno rešenje problema KiM", istakao je Dačić.
Boltonovi pozdravi predsedniku Vučiću
Dačić je dodao da je preneo Boltonove pozdrave predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i da će Srbija nastaviti kontakte sa SAD uz "veliku podršku SAD za odvijanje ovog dijaloga".

Podsetio je da je učestvovao i na konferenciji o religijskim slobodama koju je organizovao Majk Pompeo, a koja je bila važna jer su na njoj učestvovali potpredsednik SAD Majk Pens, viši savetnik i zet američkog predsednika Džerard Kušner, kao i veliki broj ministara spoljnih poslova.
Prisustvovao je, kaže, u Kongresu svečanom obeležavanju istorijskog događaja, a to je stogodišnjica od podizanja srpske zastave na Beloj kući.
"Cilj mojih razgovora ovde bilo je pozicioniranje Srbije i ja sam preneo Vučiću moj utisak, a to je da je situacija bitno različita u odnosu na neko prethodno vreme i da treba iskoristiti ovaj pozitivan trenutak da sa novom američkom administracijom dođemo do rešenja za probleme u regionu koji bi bili u interesu stabilnosti regiona i koja bi naravno još više pomogla da Srbija reafirmiše svoju spoljnopolitičku poziciju i ostvari svoj put ka Evropskoj uniji", naglasio je Dačić.
Dakle, rezimira Dačić, probleme regiona treba rešiti na način gde će svako dobiti, a ne da, kako je rekao, tražimo ko će šta izgubiti.
"To je velika promena i možda je i dobro da se to dešava na ovaj značajan događaj, a to je 100 godina od srpske zastave na Beloj kući," naveo je Dačić u izjavi za Tanjug u Vašingtonu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"SAD spremne da čuju kreativna rešenja za Kosovo"

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jul.2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Bolton rekao da su SAD spremne da saslušaju kreativna rešenja za Kosovo...Dačić je za Glas Amerike rekao da je najveća promena koja je došla sa novom administracijom SAD ta što su "voljni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.