Dačić: Radimo sve na smanjivanju broja lažnih azilanata

Izvor: Večernje novosti, 19.Dec.2012, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Radimo sve na smanjivanju broja lažnih azilanata

KALOTINA - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom treće godišnjice vizne liberalizacije, da Srbija radi sve da smanji broj migranata i lažnih azilanata koji idu u zapadnu Evropu.Dačić je, na otvaranju zajedničkog Kontakt centra srpske i bugarske policije i carine u Kalotini na granici sa Bugarskom, rekao da je Srbiji važno da ne dođe do narušavanja vizne liberalizacije."Mi činimo sve što možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da smanjimo broj migranata i lažnih azilanata koji idu u Zapadnu Evropu", rekao je Dačić ističući da je Kontakt cenatar od velikog značaja za Srbiju u obavljanju tog posla.Srbija ja na današnji dan, pre tačno tri godine, dospela na "belu šengensku listu" i građani Srbije, kao i Makedonije i Crne Gore, od tada putuju bez viza u zemlje EU, potpisnice Šengenskog sporazuma.Zbog pitanja lažnih azilanata, šest zemalja EU i potpisnica Šengenskog sporazuma - Nemačka, Francuska, Belgija, Luksemburg, Holandija i Švedska - zatražile su u oktobru da se, u slučaju zloupotrebe, ukine bezvizni režim zemljama zapadnog Balkana.Predstavnici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta nisu uspeli da se dogovore oko mehanizma za suspenziju bezviznog režima.***Fajon: Od sledeće godine ponovo vize?Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon upozorila je da postoji realna opasnost, zbog povećanog broja tražilaca azila, da naredne godine ponovno budu uvedene vize za građane Zapadnog Balkana.Fajon je, u intrevjuu Anadoliji, objasnila da je u novembru podneto 8.849 zahteva za azil, od kojih 1.306 iz Srbije."Opasnost postoji. Očekuje se da će više građana tražiti azil. Mi u Evropskom parlamentu raspravljamo, zajedno sa vladama zemalja Evropske unije, o Uredbi mehanizma suspenzije bezviznog režima", rekla je Fajon.Kad taj mehanizam usvojimo, objasnila je ona, onda postoji velika mogućnost da će neke zemlje tražiti brzu suspenziju bezviznog režima.Posebno u slučaju neke političke, odnosno predizborne kampanje, kao što će biti slučaj u Nemačkoj gde se na proleće održavaju parlamentarni izbori, dodala je Fajon i istakla da je Nemačka najviše pogođena velikim brojem azilanata.Fajon nije precizno odgovorila, koje bi država regiona mogle prve da izgube bezvizni režim, ali je istakla da se, prema broju lažnih azilanata, najčešće radi o građanima Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine."Najveći problem je sa pripadnicima manjina, dakle, Romima. To je vrlo osetljiva situacija koju moramo rešavati svi zajedno, korak po korak, u dijalogu sa Briselom. Vlade na Balkanu čine sve što se od njih i očekuje", rekla je Fajon.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Dačić: Radimo sve na smanjivanju broja lažnih azilanata

Izvor: Studio B, 19.Dec.2012

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom treće godišnjice vizne liberalizacije, da Srbija radi sve da smanji broj migranata i lažnih azilanata koji idu u zapadnu Evropu. ..Dačić je, na otvaranju zajedničkog Kontakt centra srpske i bugarske policije i carine u Kalotini na granici...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.