Dačić: Pritisci i ples na žici

Izvor: B92, 14.Dec.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Pritisci i ples na žici

Boljevci -- Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da je ekonomski interes Srbije da bude u EU, kao i da bi voleo da svaki građanin može bar jednom da učestvuje u pregovorima.

On je podsetio da je sa drugim članovima rukovodstva noćas došao iz Brisela s pregovora s predstavnicima Prištine.

"Došli smo u ponoć iz Brisela i veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bih voleo da svaki građanin Srbije ode jednom tamo. Ne verujem da bi ikada više stavio primedbe kad vidi kakvim smo pritiscima izloženi, a morate da donosite odluke za svoj narod i državu, za narod na Kosovu i da pritom imate u vidu da su to problemi koji traju nekoliko vekova, a da je Kosovo dobilo veliki novac iz inostranstva", rekao je Dačić.

On je rekao da je teško reći da će se "Priština vratiti Beogradu".

"To je kao ples na žici. Važno je razumeti i politiku u međunarodnim odnosima i u takvim okolnostima voditi pametnu politiku", rekao je Dačić.

Dačić je, takođe, izjavio da je Srbija izuzetno konstruktivna u razgovorima sa Prištinom i da zbog toga očekuje pozitivan izveštaj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i pozitivnu odluku Evropskog saveta o nastavku evrointegracija.

"Nezavisno od uspeha razgovora ekspertskih grupa u Briselu očekujem pozitivan izveštaj Ketrin Ešton", kazao je Dačić obraćajući se građanima Boljevca na skupu u njihovom Domu kulture.

On je poručio da je "jasno da Srbija ne može da bude kriva za neuspeh razgovora".

Dačić je rekao da je Srbije spremna za nastavak razgovora kao i da se nada da će možda već u naredna dva dana ekspertski timovi koji su nastavili pregovore u Briselu doći do nekog kompromisnog rešenja.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što Priština ne prihvata posebnost severa Kosova i pokušava da ignoriše sve što je već bilo dogovoreno.

"Postoji velika nervoza u prištinskoj delegaciji pošto su navikli da su miljenici međunarodne zajednice i da se njihovi predlozi a priori prihvataju", kazao je Dačić.

On je novinarima preneo da je u prištinskoj delegaciji vladala velika nervoza, ocenivši da je to zato što su navikli da budu miljenici međunarodne zajednice i da ona apriori bude na njihovoj strani, a da se situacija promenila jer je Srbija sad konstruktivna.

Prema njegovim rečima, Beograd je bio spreman da prihvati i kompromisni predlog EU, dok druga strana nije htela čak ni da razgovara.

On je podsetio da Beograd nije pristao na to da sud u Mitrovici pokriva sedam opština, jer bi u tom slučaju zastupljenost Albanaca bila 70 prema 30.

Dačić je naglasio da je Beograd tražio da se sud u tom slučaju smesti u dve zgrade, ali da ni taj koncept albanskoj strani nije bio prihvatljiv.

"Težak je ustupak sa naše strane bio da kažemo u redu, jedan sud za sedam opština, ali da onda bar postoje dve zgrade. Međutim, to je za njih bilo neprihvatljivo i nismo ni ulazili u detalje", rekao je Dačić.

On je ukazao da je Srbija donela odluku o prestanku prijema novih predmeta, da srpski sudovi više ne rade na Kosovu, a da je Priština do 1. septembra trebalo da definiše u šta će se ti sudovi transfromisati.

"Ako smo u Briselskom sporazumu već dogovorili da postoji Apelacioni sud kao drugostepeni i ako će tu suditi Srbi, nelogično je da neko kaže da se nismo dogovorili za prvostepeni, da to nema razloga jer, na kraju krajeva, sve to funkcioniše u okviru prištinskog sistema", rekao je Dačić.

On je naglasio da je međunarodna zajednica imala korektan i konsktruktivan stav da je Beograd mogao da pristane na predloge, ali da nije realno očekivati da će neki albanski sudija suditi u Leposavici ili Zubinom Potoku a Srbin u Đakovici.

On je rekao i da je u vezi sa razgovorima Beograd-Priština u kontaktu sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dačić je precizirao da će u ponedeljak biti održan sastanak Komiteta za spoljne poslove, a u utorak i Komiteta za opšte poslove GAK, na kojem Ketrin Ešton podnosi izveštaj i koji takođe donosi pregovarački okvir EU u odnosu na Srbiju.

"GAK utvrđuje predlog kad će biti održana međuvladina konferencija, a Evropski savet zaseda u četvrtak i petak i razmatra predlog GAK-a", rekao je Dačić.

On je zaključio da Srbija ide ka EU, ali da ne zaboravlja ko su joj prijatelji, a među njima je apostrofirao Rusiju i Kinu.

Dačić je citirao i Tolstoja koji je rekao da bitku dobija onaj ko je čvrsto rešio da je dobije i dodao da je zato potrebno promeniti svest naroda da može da rešava probleme i da mu nisu potrebni "bajke i bensedini".

Boljevčanima se obratio i ministar saobraćaja Aleksandar Antić koji im je, između ostalog, obećao da će sledeće godine dobiti reparaciju najmanje tri i po kilometra puta, a 2015. i nov put i naglasio da se opština Surčin nalazi na strateškoj poziciji koja je važna za Beograd.

"Surčin mora da iskoristi značaj svog strateškog položaja i najvažnije je da zaposli mlade", rekao je Antić i pozvao da se udrže snage i izgradi opština.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pritisci i ples na žici

Izvor: RTV Pink, 14.Dec.2013

. . . Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da je ekonomski interes Srbije da bude u EU, kao i da bi voleo da svaki građanin može bar jednom da učestvuje u pregovorima.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.