Dačić: Priština želi da izbaci UNMIK s Kosova

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Feb.2015, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Priština želi da izbaci UNMIK s Kosova

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, uoči sutrašnje sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, rekao da prištinske vlasti žele da izbace UNMIK sa Kosova i Metohije.

"Oni stalno imaju ideje da UN ne treba više da budu prisutne na Kosovu, da treba da se smanji broj sednica posvećenih Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da Srbija, nasuprot tome, insistira na međunarodnom prisustvu, na prisustvu UN na Kosovu kako bi mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da istakne sve probleme u toj pokrajini.

Kada je riječ o nastavku kosovskog dijaloga u Briselu 9. februara, Dačić je naveo da Srbija od tog dijaloga očekuje da se nastavi tamo gdje se stalo, da se prije svega konstituiše zajednica srpskih opština.

"Očekujemo da se postigne jedna mnogo bolja atmosfera za nastavak dijaloga nego što je sada, koja je nastala raznim demonstracijama u Prištini, koje nameću jednu volju i stavove suprotne onome što je iskazano ulaskom Srba u vladu u Prištini", rekao je Dačić.

On je ocijenio da će potez Prištine i smjena srpskog ministra Aleksandra Jablanovića sigurno ostaviti posljedice po međusobno povjerenje.

"Ovde je ključno pitanje politička volja, koja postoji u Beogradu, da li ona postoji i u Prištini da se realizuje ono što je dogovoreno briselskim sporazumom", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da je Srbija otvorena za razgovore i dijalog, bez obzira na probleme koji postoje, ali da je njen stav što se tiče statusa Kosova nepromijenjen.

On je rekao da Srbi očekuju formiranje zajednice srpskih opština i zato je u interesu Srbije da ima što manje incidenata.

"Naravno da je pre svega bitna bezbednost ljudi, povratak izbeglica i interno raseljenih lica, ali tu su i pitanja imovine i sva druga pitanja koja će se otvarati u daljem toku dijaloga", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Priština želi da izbaci Unmik sa Kosova"

Izvor: Vesti-online.com, 05.Feb.2015

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, uoči sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, rekao da prištinske vlasti žele da izbace Unmik sa Kosova i Metohije...- Oni stalno imaju ideje da UN ne treba više da budu prisutne na Kosovu, da treba da se smanji broj sednica posvećenih Kosovu i Metohiji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.