Dačić: Postoje dva Kosova - jedno srpsko i jedno albansko (VIDEO)

Izvor: S media, 03.Okt.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Postoje dva Kosova - jedno srpsko i jedno albansko (VIDEO)

Srbija neće moći da gleda zatvorenih očiju ukoliko Vlada Kosova upotrebi silu prema Srbima na severu pokrajine. -Hoćemo li sada neki novi rat? Mi to nećemo- rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće moći da gleda zatvorenih očiju ukoliko Vlada Kosova upotrebi silu prema Srbima na severu pokrajine.

"Hoćemo li sada neki novi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rat? Mi to nećemo", rekao je Dačić novinarima u Beogradu i dodao da je realnost da u pokrajini postoje, kako se izrazio, dva Kosova - jedno srpsko i jedno albansko.

Dačić je reagovao na izlaganje austrijskog državnog sekretara Volfganga Valdnera koji je Srbe ekstremiste na severu pokrajine označio kao glavne krivce za tamošnje probleme.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je novinarima da je morao da reaguje na tako nešto i da je neprihvatljivo da neko iz Austrije u Beogradu drži lekcije o tome kako su Srbi izazvali krizu.

Dačić: Prioritet Srbije članstvo u EU

D S S: Pregovori kobni za Srbe na KiM!

Petrović: Srbi sa severa više nikome ne veruju!

Dačić je rekao da i Srbija, kao i Austrija, ima svoje legitimne interese koje brani i da se ne radi o tome da on želi svadju sa Briselom, već samo da smatra da će Evropa više poštovati Srbiju ukoliko ona kaže svoj stav.

On je rekao da Srbija ne želi podele po etničkom principu ali da je, kako se izrazio, Pandorina kutija otvorena rasturanjem Srbije, zbog čega je sada potrebno organizovati medjunarodnu konferenciju na kojoj bi se na miran način dogovorilo razgraničenje na Kosovu.

-Ko to ne shvata, snosi odgovornost za nastavak sukoba-rekao je Dačić.

On je podsetio da je prvo podeljena Srbija, da bi se došlo do stava da “nema podela”.



“Vi govorite o realosti i stvarnosti nezavisnog Kosova i da podela nije opcija… Podsećam vas da je prvo Srbija podeljena, pa se onda došlo do stava da nema podela. Da su prvo granice Srbije promenjene, pa se onda reklo da nema više promena granica. Od celog komunističkog, Titovog nasledja, vi ste jedino sačuvali granice”, naglasio je Dačić.


“Albanci nisu želeli da žive u Srbiji i ja im priznajem to pravo, ali ni Srbi ne žele da žive na nezavisnom Kosovu. Ja očekujem da im vi, kao demokrata, priznate to isto pravo.”

Dačić je podsetio da nijedna zemlja na putu ka EU nije morala da pregovara “šta sa delom njegove teritorije".

"Mi smo spremni da pregovaramo i o tome. Vi kažete da su za nasilje na severu Kosova krivi kriminalci, ali kriminal na severu Kosova je dečja igra u odnosu na kriminal u Prištini.”

“Ako Tači vojno osvoji sever Kosova, mi treba da prećutimo da bismo ušli u EU? “ - zapitao je Dačić.

Austrija: Srbija zaslužuje status kandidata

Srbija zaslužuje da dobije status kandidata EU, ali pod uslovom da reši konflikt na Kosovu, izjavio državni sekretar Austrije. EU ne sme da zaboravi zemlje zapadnog Balkana. Opširnije OVDE.

(Beta, Agencije)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.