Dačić: Pooštriti kazne za trgovinu ljudima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2012, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Pooštriti kazne za trgovinu ljudima

BEOGRAD -

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se razmatra mogućnost uvođenja oštrijih kazni za trgovinu ljudima, nazvanu "modernim ropstvom", što je apsolutno neprihvatljivo ali ipak prisutno u Evropi.

Dačić je na konferenciji "Krivično-pravni odgovor na trgovinu ljudima u jugoistočnoj Evropi" podsetio da je od 2009. godine minimalna kazna za trgovinu ljudima tri godine zatvora bez mogućnosti ublažavanja i uslovne osude, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a da je ta kazna pet godina zatvora u slučaju da je žrtva maloletnik.

Ovakve kazne, po rečima Dačića, razlog su da se razmatra mogućnost njihovog pooštravanja.

On je naveo da su službenici MUP-a za prvih devet meseci ove godine istražili 25 slučajeva trgovine ljudima, da su podnete krivične prijave protiv 55 izvršilaca, identifikovano je 49 žrtava, a o toga je samo jedna žrtva bila strana državljanka.

Dačić je ukazao da se u gotovo 60 odsto slučajeva radi o seksualnoj eksploataciji žena i devojčica, u 20 odsto slučajeva reč je o navođenju na prosjačenje i isto toliko je slučajeva prinude na vršenje krivičnih dela gde su žrtve uglavnom dečaci.

Prema rečima Dačića od izuzetne važnosti je regionalna saradnja i zato je MUP u partnerstvu sa Zajedničkim programom agencija UN od juna 2010. godine na realizaciji aktivnosti za suzbijanje i borbu protiv trgovine ljudima.

Realizacija tog programa, istakao je premijer, doprinela je uspešnijoj borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji i jačanju krivično-pravne zaštite kao i zaštite prava žrtava.

U okviru programa obavljena je i obuka 160 sudija, tužilaca i policijskih službenika, usvojen je poseban protokol o postupanju pravosudnih organa u zaštiti žrtava, uspostavljene su pravna klinike na pravnim fakultetima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i povezani su apelacioni sudovi što je omogućilo da žrtve budu saslušane putem video linka.

Dačić je dodao da je u toku nabavka tehničke opreme vredne 120.000 dolara, koja bi trebalo da stigne naredne sedmice, a donatori su vlade Belgije i Švajcarske i organizacija UN.GIFT.

Dačić je najavio da danas počinje obuka policijskih službenika granične policije u okviru programa "Unapređenje veština komunikacija sa žrtvama trgovine ljudima" i to u saradnji sa "Astrom" i uz angažovanje stručnjaka holandske nacionalne policije.

Kao primer dobre saradnje sa susednim državama Dačić je pomenuo predmet realizovan s kolegama iz Rumunije kada je lišeno slobode sedam članova organizovane kriminalne grupe iz Srbije koja je u Moldaviji vrbovala jednu žensku osobu radi seksualne eksploatacije u državama Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konferencija o sprečavanju trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi

Izvor: Beta Video, 15.Okt.2012

BEOGRAD - Učesnici koferencije ``Krivično-pravni odgovor na trgovinu ljudi u jugoistočnoj Evropi``. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Dačić: Pooštriti kazne za trgovinu ljudima

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Okt.2012

BEOGRAD - Od 2009. godine minimalna kazna za trgovinu ljudima tri godine zatvora bez mogućnosti ublažavanja i uslovne osude, a da je ta kazna pet godina zatvora u slučaju da je žrtva maloletnik.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.