Dačić: Nije vam Srbija Divlji zapad!

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2010, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nije vam Srbija Divlji zapad!

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas povodom povećanja iznosa nagrade za informacije o haškom beguncu Ratku Mladić da u Srbiju nije dozvoljen dolazak "lovaca na glave", jer je ona uređena država, a ne Divlji zapad.

Upitan da li će povećanje nagrade dovesti "lovce na ucenjene glave" u Srbiju u potrazi za Mladićem, Dačić je rekao da "oni nisu dozvoljeni u Srbiji".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
"To je krivično delo. Ovo nije Divlji zapad, već uređena država", rekao je on novinarima u pauzi Desetog srpskog ekonomskog samita.

Dačić je istakao i da je povećanje iznosa nagrade koja bi dovela do hapšenja Mladića pokazatelj da Srbija ozbiljno shvata saradnju sa Tribunalom u Hagu, "ali i političke volje da to pitanje bude završeno i skinuto sa dnevnog reda".

On je dodao da je to i dobar potez kako bi međunarodna zajednica videla da je Srbija ozbiljna po tom pitanju.

"Da li će to uroditi plodom tek će se videti", rekao je Dačić podsetivši da su i do sada pristizale informacije o Mladiću, "čak i od strane ozbiljnih bezbednosnih službi, ali da se ispostavljalo da nisu tačne".

Ministar unutrašnjih poslova je istovoremeno naglasio da svaku informaciju treba proveriti.

Vlada Srbije je 29. oktobra odlučila da će za pouzdanu i tačnu informaciju o tome gde se krije Mladić država isplatiti 10 miliona evra, a za informacije o Goranu Hadžiću milion.

Prema ranije raspisanim nagradama, za Mladića je bio predviđen iznos od milion, a za Hadžića 250.000 evra.

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da u Srbiji "nema lovaca na glave" i da država neće dozvoliti nikome da na njenoj teritoriji traži haške optuženike.

Đelić je na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, kazao da "samo policija i Vojska Srbije imaju monopol sile i da nijedna strana organizacija ne može da se meša u njihov posao".

Prethodno je poslanik Srpske radikalne stranke Momir Marković tvrdio na sednici Odbora da se u Srbiji nalaze "lovci na glave" iz američke kompanije "Blekvoters", koja je poznata po akcijama u Iraku.

Pitanje Haškog tribunal treba gledati kao korak ka trajnom pomirenju u regionu, a Srbija, kao najveća zemlja u regionu, treba da pokaže put", istakao je Đelić.

Od 46 haških optuženika, Srbija je izručila ili se dobrovoljno predalo njih 44, a u bekstvu se nalaze još Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.