Dačić: Neophodan pritisak na Prištinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2019, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Neophodan pritisak na Prištinu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da za posrednika u pregovorima Beograda i Prištine može da dođe ko god hoće, ali dok se ne izvrši pritisak na Prištinu neće biti uspeha.

Dačić je rekao da šef diplomatije Evropske unije  Đosep Borelj treba da bude na mestu visokog predstavnika EU i da će "on biti glavni".

"Cela priča o nekom specijalnom predstavniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Zapadni Balkan, odnosno za dijalog, je bila inicirana time što je vladalo nezadovoljstvo nekih evropskih zemalja, pre svega Nemačke, kako je to radila Federika Mogerini", rekao je Dačić u Jutarnjem dnevniku RTS.

Dodao je da bi Evropska komisija za koji dan trebalo da uđe u funkciju i da je to jedan od faktora.

"Pre toga ne može da se razgovara o nastavku dijaloga, a nastavaka dijaloga svakako ne može da bude dok se ne ukinu takse, tako da je cela priča daleko", ocenio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Borelj će biti izabran, ući će u posao, pa će onda da vidi da li će nekoga postavljati na mesto specijalnog predstavnika.

Ako odluči da to uradi, to će svakako biti neki bivši predsednik vlade ili bivši ministar spoljnih poslova, smatra Dačić

"U tom smislu nema ništa novo, ništa se nije desilo da bi moglo da unese trunku optimizma u budućnost dijaloga", kazao je Dačić, dodavši da su se, naprotiv, desile loše stvari.

S tim u vezi spomenuo je izjave lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije i o jedinstvenoj albanskoj naciji.

"Mislim da bi retko ko uradio za srpsku stvar toliko koliko su uradili Haradinaj, Kurti i ostali. Pokazali su celom svetu ko je u stvari problem. Pokazali su da su problem Albanci", ocenio je Dačić.

Dačić je rekao i da optimizam, kada je u pitanju povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ne dele svi, a kao primer je naveo zemlje Kvinte, čiji ambasadori zbog toga protestuju.

Poručio je da će, uprkos tome, Srbija nastaviti sa tom diplomatskom ofanzivom, a precizirao je da "95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 priznaje, a pet je neutralno".

Dačić je rekao da su posle "špijunske afere" odnosi sa Rusijom u redu i da nova deklaracija o vojnoj neutralnosti i političkoj nezavisnosti, koja bi trebalo da se usvoji, "znači da će Srbija voditi spoljnu politiku koja će zavisiti samo od njenih interesa".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Problem u Prištini

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2019

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da, zbog stavova prištinskih političara, ne očekuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine, te ocijenio da neće biti uspjeha dok međunarodna zajednica ne izvrši pritisak na kosovske Albance.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.