Dačić: Nemamo vremena za čekanje

Izvor: RTS, 30.Apr.2013, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nemamo vremena za čekanje

Briselski sporazum mora da se sprovede i nemamo vremena da mesecima razmatramo to pitanje, rekao Ivica Dačić posle sastanka sa delegacijom sa severa Kosova. Referendum nema smisla, jer Srbi s Kosova očigledno ne bi prihvatili njegov rezultat, ocenjuje Dačić. Premijer napominje da vlada raspolaže svim mehanizmima da sprovede sporazum, ali da ne želi da ih primenjuje.

Premijer Ivica Dačić poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je posle sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova da sporazum sa Prištinom mora da se sprovede i da niko nema prava da "vuče Srbiju u dalju propast".

Dačić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je jasno da referendum o briselskom sporazumu za predstavnike kosmetskih Srba nije opcija.

"Očigledno je da su ocenili da narod Srbije drugačije misli", rekao je premijer i dodao da je uveren da vlada ima većinsku podršku naroda.

Premijer je podsetio da su i Vlada i Skupština podržali sporazum i da se on može menjati jedino referendumom.

Dačić je naveo da sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom ima podršku većine građana Srbije.

"Ako je to tako, ne može niko da vuče Srbiju u dalju propast", rekao je premijer i dodao da sporazum mora da se primeni i da nije pitanje da li se neko slaže s njim ili ne.

"Taj sporazum mora da se sprovede, samo je pitanje hoćemo li to uraditi zajedno. To bi bilo bolje", naveo je Dačić.

Premijer je dodao da vlada raspolaže svim mehanizmima da sprovede sporazum, ali da ne želi da ih primenjuje.

"Mehanizam je jednostavan - ukinete plate, ukinete radna mesta i rešili ste problem paralelnih institucija", istako je Dačić, ali je dodao da vlada to ne želi da uradi i da zbog toga nastavlja razgovore sa Srbima sa severa Kosova.

Premijer je dodao da Srbija nema vremena da mesecima čeka na sprovođenje sporazuma, jer bi tako na spoljnopolitičkom planu propustila da napravi pomak u evrointegracijama.

"Država Srbija je prihvatila sporazum u Briselu, taj sporazum se mora sprovesti, da li ga neko podržava ili ne nije uopšte pitanje, pitanje je da li želimo da to bude provereno na referendumu, a ako ne želimo, kako da ga zajedno primenimo", objasnio je Dačić.

Najavio je da će zajedno sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem obaviti niz sastanaka i konsultacija, jer se od Srbije očekuje da se već sledeće nedelje prihvate neki vremenski okviri implementacije dogovora.

Kosmetskim Srbima poručio je da treba da se "bore sa Prištinom, a ne sa Beogradom".

"Sukob sa celim svetom nije rešenje, kao ni sukob sa Beogradom", naveo je Dačić.

Premijer je zaključio i da "ovde nije reč interesima građana, već o političkoj kampanji", u čemu, kako je istakao, vlada neće da učestvuje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Vlada neće promeniti kurs, vodimo Srbiju u pravom smeru!

Izvor: Press, 30.Apr.2013

Premijer Ivica Dačić je posle sastanka poručio da "referendum sada nema smisla, jer je očigledno da Srbi sa Kosova ne bi prihvatili njegov većinski rezultat".. "Nemamo vremena da mesecima razmatramo, jer nas to dovodi u tešku situaciju da ne možemo da sprovodimo prihvaćeno. Vlada neće promeniti...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.