Izvor: S media, 25.Dec.2012, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nema razmimoilaženja zbog platforme

Nema razmimoilaženja u vladajućoj koaliciji u vezi sa tim šta treba da ide u Skupštinu Srbije i do kraja sedmice trebalo bi da budu sumirani predlozi teksta platforme o Kosovu, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

Predsednik Vlade Srbije je precizirao da se platforma sastoji iz tri dokumenta:

"U pvom su sadržani osnovni principi koji su važni kao naša polazna stanovišta i temeljna opredelenja da ne prihvatamo nezavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kosova, zatim nas interesuje status Srba na Kosovu i da taj razgovor mora da bude vezan sa procesom evropskih integracija", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, drugi dokument sadrži stav Srbije kako treba da izgleda autonomija u okviru nečega što nije priznato kao nezavisno, a treći deo je analiza spoljno-političkih i prilika u okruženju o tome šta je neophodno da bi se vodila realna politika.

Dačić je podvukao da će na skupštinsko izjašnjavanje ići samo prvi deo, a sve ostalo je osnova za dalje razgovore.

Prema rečima premijera, procenilo se, da princip - da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, iako kao takav postoji u međunarodnim pregovorima, najviše je zasmetao međunarodnoj zajednici, odnosno EU, jer se smatra da je time iskazana želja srpskih vlasti da prekinu dijalog koji se vodi.

"Kakav god bude dijalog, u bilo kojoj formi,ovoj ili u nekoj drugoj, na papiru to jesu teme o kojima se razgovara, a to je, kako mi mislimo, da Kosovo treba organizovati dok se ne reši status pokrajine", rekao je Dačić.

On je ponovio da je platforma radni tekst, da nije neohodno da se prekida tehnički dijalog, kao i da razgovori o tom pitanju nikada ne mogu biti unapred određeni skupštinskom odlukom.

Premijer je podvukao da nije razgovarao sa predstavnicima DS kao najvećom opozicionom strankom, ali i dodao, da ne vidi šta bi tom tekstu moglo da se zameri naglasivši da za platformu u parlamentu očekuje široku podršku.

Dačić međutim nije mogao da precizira kada će se taj tekst naći pred poslanicima, rekavši da to zavisi od brzine rada na njenom završetku, ali uz primedbu da će se o tome dijalog voditi mesecima.

(Tanjug)

Foto: Beta/Emil Vas/EV
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Dačić:Nema razmimoilaženja zbog platforme

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Dec.2012

Nema razmimoilaženja u vladajućoj koaliciji u vezi platforme za Kosovo i do kraja sedmice trebalo bi da budu sumirani prijedlozi teksta, kaže premijer Ivica Dačić. Predsjednik Vlade Srbije je precizirao da se platforma sastoji iz tri dokumenta. "U prvom su sadržani osnovni principi koji su...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.