Dačić: Nema dogovora o pravosuđu

Izvor: Politika, 13.Dec.2013, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nema dogovora o pravosuđu

Priština tražila pripajanje južne Mitrovice srpskim opštinama na severu, što je protivno Briselskom sporazumu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče u Briselu da nije postignut dogovor o pravosuđu, jer je Priština ostala pri neprihvatljivom zahtevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine.

Premijer je naglasio da do dogovora nije došlo zato što prištinska strana ne poštuje raniji načelan dogovor da se mora uvažiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posebnost severa Kosova i da četiri srpske opštine moraju imati sopstveni sud. Priština, po rečima Dačića koje je prenela Beta, traži da taj sud obuhvati sedam opština, što nikako ne bi odgovaralo etničkoj strukturi stanovništva, jer bi takav sud umesto srpske većine predstavljalo oko 70 odsto albanskog stanovništva.

Premijer je podsetio da je i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pri potpisivanju sporazuma Beograd–Priština rekla da je „osnov sporazuma da se mora uvažiti posebnost četiri opštine severa Kosova“.

Po završetku dvadesete runde Briselskog dijaloga premijer je novinarima rekao da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u oblasti pravosuđa, ali da je prištinska strana odstupila od dogovora insistrajući na tome da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine. To bi značilo da se četiri srpske opštine na severu utope u albanske opštine na jugu, što, kako je naglasio Dačić, a prenosi Tanjug, nije u skladu sa Briselskim sporazumom. „Jako je važno da Srbi na Kosovu znaju ko im sudi i koja ih policija brani”, kazao je Dačić, i dodao da „postoje neke stvari koje nikako ne možemo da prihvatimo”.

Dačić se uprkos svemu nada da će izveštaj Eštonove u ponedeljak biti pozitvan, kao i da Beograd ostaje otvoren za dalje razgovore.

„Ako izveštaj bude objektivan, videće se da je Srbija učinila apsolutno sve da ispuni uslove za dobijanje datuma (za početak pristupnih pregovora)”, rekao je premijer Srbije.

Sporazum je tehnički moguće postići i preko vikenda, jer će ekspertske radne grupe nastaviti sastanke, ali je malo verovatno da će do toga i doći.

Dačić je rekao da se neće pre januara ponovo sastati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem ali da očekuje nastavak dijaloga u vezi sa drugim temama kao što su naplata carina i imovinska pitanja.

Kosovski premijer Hašim Tači se prvi obratio novinarima i saopštio da dogovor nije postignut, ali da je sastanak bio konstruktivan.

Na novinarsko pitanje da li će izostanak dogovora o sudstvu imati nepovoljan učinak na izveštaj Eštonove Savetu ministara EU u ponedeljak i utorak, premijer Dačić je rekao da je nepobitna činjenica da je u dijalogu s Prištinom postignut ogroman napredak i da se to nikako ne može zanemariti.

Ova runda razgovora najavljivana je kao odlučujuća za obe strane na putu ka EU, jer će visoka predstavnica Ketrin Ešton u ponedeljak i utorak na sastanku šefova diplomatija EU informisati ministre o napretku u procesu dijaloga.

Ministri bi posle toga trebalo da usvoje okvir za pregovore za Srbijom i odrede datum prve međuvladine konferencije EU–Srbija, koja po ranijoj odluci Saveta treba da se održi najkasnije u januaru 2014.

Kada je reč o osnovnom sudu u Mitrovici, čiji bi sastav po Briselskom sporazumu trebalo da odražava etničku strukturu stanovništva, Priština traži da sedište tog suda bude u Južnoj Mitrovici, sa ograncima u severnim opštinama u kojima žive pretežno Srbi, dok je stav Beograda da sedište suda bude na severu i odvojeno od suda na jugu podeljenog grada.

Novinarima nisu saopštene pojedinosti da li je bilo reči o tome koje će se pravosuđe primenjivati.

Trojnom sastanku prethodili su odvojeni bilateralni sastanci Eštonove s Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskom delegacijom.

Uoči sastanka sa Eštonovom, Tači je novinarima rekao da su ekspertske grupe koje su proteklih dana u Briselu razgovarale na temu pravosuđa dobro obavile posao tako da sporazum na političkom nivou ne bi trebalo da bude problem.

B. M.

objavljeno: 13.12.2013
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Brisel: Sastali se Dačić i Ešton

Izvor: Večernje novosti, 13.Dec.2013

BRISEL - U Briselu je jutros, bilatrelanim sastankom premijera Srbije Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, počela ključna runda dijaloga Beograda i Prištine o pravosuđu, posle koje će biti jasnije kakav će biti izveštaj Eštonove i kada će biti moguće otvaranje pristupnih pregovora...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.