Dačić: Ne odustajemo od dijaloga u traženju rešenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2018, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne odustajemo od dijaloga u traženju rešenja

Beograd neće odustati od daljih napora da dijalogom dođe do rešenja sa Prištinom, jer se zalaže za kompromise, ali ne i za one koji bi značili poništavanje našeg nacionalnog i državnog bića i suštine, poručio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na konferenciji u Beogradu.

"Mi poslednjih pet godina pokušavamo sa Prištinom, uz posredovanje EU, da dođemo do rešenja, čineći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nadljudske napore da često mirimo nepomirljivo, ali nam to sve teže polazi za rukom, jer druga strana u dijalogu ne pristupa na isti način", rekao je on otvarajući Međunarodnu konferenciju "Medijacija, sprečavanje i rešavanje konflikata u nastajućoj paradigmi" danas u Beogradu.

Govoreći o sukobima i nasilju u svetu, Dačić je rekao da je, "nažalost, i Srbija na samom kraju prošlog veka bila izložena brutalnoj agresiji, što je posledično kulminiralo najdrastičnijim separatizmom albanske nacionalne manjine u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji".

"Razni su izgovori činjeni da se opravda pokušaj nasilnog otcepljenja teritorije jedne suverene članice UN, ali nijedan nije izdržao ni malo ozbiljniji test logike, načelnosti i pravičnosti, a neće ni politike. Zamislite da bilo koja nacionalna manjina u vašim zemljama, izgovarajući se svim i svačim, a najčešće upotrebom neistina, proglasi deo vaše suverene teritorije kao novu državu! Gde bi nas to dovelo?", istakao je on u obraćanju učesnicima skupa.

Srbija, ukazao je Dačić, ima i previše istorijskih iskustava, koja su joj, osim velikih žrtvovanja i patnje, donosila i neizmerne radosti zbog oslobođenja od nasilnika i okupatora, pa sve do stvaranja spoljne politike koja je doživljavala brojna priznanja u svetu.

"Naša prestonica Beograd bila je mesto istorijskih susreta vekovima unazad, a u 20.veku bili smo centar sveta nesvrstanosti. Danas, naša spoljna politika drugačija je od tog vremena, ali sve ono što je vredno i nataloženo u nama ostavilo je neizbrisiv trag i izgradilo posebnost ovog našeg podneblja", rekao je šef srpske diplomatije.

Beograd je, naglasio je, "mesto susretanja, mesto gde se slobodno može izreći svaka misao o ličnim uverenjima i nazorima, bez obzira na različitosti".

"Mi smo uvek bili most između Istoka i Zapada, a i između Severa i Juga, često smo zbog toga trpeli, ali nam je narod tako sazdan da mi uglavnom pamtimo ono što je iz takvih susretanja bilo korisno i plemenito", istakao je.

Konstatujući da se, skoro 30 godina po završetku hladnog rata, svet suočava s kompleksnim izazovima za međunarodni mir i bezbednost, Dačić je ukazao na direktnu vezu između siromaštva, ekonomskih i socijalnih problema, s jedne, i oružanih konflikata, ekstremizma, međunarodnog terorizma i organizovanog kriminala, s druge strane.

Uz to, upozorio je na militarizaciju spoljne politike i smanjivanje prostora i mogućnosti za diplomatsko i multilateralno delovanje pri čemu se, kaže, strane u sukobu manje oslanjaju na diplomatiju, a sve više na upotrebu sile u traženju rešenja.

"Uloga diplomatije, UN i drugih međunarodnih organizacija u sprečavanju i rešavanju konflikata sve je slabija. Odnosi i nepoverenje između stalnih članova Saveta bezbednosti praktično su blokirali rad ovog najvažnijeg svetskog foruma za očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, što se vidi prilikom rešavanja skoro svih pitanja koja se nalaze na dnevnom redu ovog važnog tela UN", rekao je Dačić.

Najveću zabrinutost, prema njegovim rečima, svakako izazivaju tenzije i zveckanje oružjem među državama sa značajnim vojnim potencijalima, uključujući i nuklearno oružje, a kao najopasniju vidi situaciju na Korejskom poluostrvu koja preti da izmakne kontroli i dovede do ratnog sukoba s potencijalno ogromnim brojem žrtava.

"Jedini mogući odgovor i dalje ostaju međunarodni diplomatski i politički napori na sprečavanju, kontroli i miroljubivom rešavanju konflikata. Prevencija mora biti u centru svih napora", istakao je on, napomenuvši da to zahteva značajno veći stepen međunarodnog jedinstva, posebno u okviru Saveta bezbednosti UN.

Takođe, ukazuje Dačić, za to je potrebna mnogo veća međunarodna pomoć slabim državama s krhkim institucijama kako bi se izborile sa ekonomskim i socijalnim problemima.

"Neophodno je, takođe, uspostaviti dijalog sa svim akterima u konfliktima, uključujući i oružane nedržavne grupe, i uspostaviti snažnu međunarodnu kontrolu nad primenom novih tehnologija kako bi se sprečila njihova zloupotreba", zaključio je šef srpske diplomatije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić na konferenciji u Beogradu: Ne odustajemo od dijaloga u traženju rešenja sa Prištinom

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2018

Dačić je naglasio da je Beograd mesto susretanja, mesto gde se slobodno može izreći svaka misao o ličnim uverenjima i nazorima, bez obzira na različitosti..Beograd neće odustati od daljih napora da dijalogom dođe do rešenja sa Prištinom, jer se zalaže za kompromise, ali ne i za one koji bi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.