Dačić: Ne idem u Brisel ako ne sklone spomenik

Izvor: Blic, 29.Dec.2012, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne idem u Brisel ako ne sklone spomenik

Rok za uklanjanje spomenika u Preševu je 17. januar. Neću otići u Brisel na pregovore sa Prištinom ukoliko spomenik ne bude sklonjen - poručio je u izjavi za „Blic” premijer Srbije Ivica Dačić.

On dodaje da spomenik treba da uklone Albanci sami.

- Spomenik će skloniti sami Albanci, a ukoliko oni to ne mogu ili neće, onda će to uraditi Vlada. Neću otići u Brisel dok taj spomenik ne bude sklonjen. Građani Srbije Albanci imaju rok do 17. januara da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ga uklone, ako se to ne desi, skloniće ga Vlada - ističe Dačić.

Spomenik u Preševu podignut je borcima Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe, poginulim u oružanim napadima na policiju i vojsku naše zemlje 2000. i 2001. godine na jugu Srbije, a koje je država okvalifikovala kao terorističke.

Bivši pripadnici rasformirane OVPMB zapretili su javno da će „vrlo lako ponovno obući čizme i uniforme i uzeti oružje” kako bi sprečili uklanjanje spomenika dvadesetsedmorici poginulih pripadnika ove takozvane vojske, ukoliko državne službe uklone spomenik. Šefket Hasani, poznat pod nadimkom Poeti (Pesnik) rekao je da će se, „ukoliko dirne u spomenik OVPMB u Preševu, Ivica Dačić susresti s 500 spremnih vojnika sa Zapada“.

Dačić, međutim, poručuje da u Srbiji postoji pravna država.

- Ukoliko taj spomenik nije postavljen u skladu sa zakonima i propisima, on će biti uklonjen i postoje dva načina - rekao je Dačić. On dodaje da je spomenik provokacija kojom se želi imputirati kako srpska vlast ne kontroliše deo svoje teritorije.

Čestitke

Premijeru Srbije Dačiću Novu godinu do juče je čestitalo 363 funkcionera, među njima mnogi premijeri čak i udaljenih Bangladeša, Malte, Japana...

Sekretarica donosi nekoliko čestitaka, premijer čita, a onda se odlažu u veliku, šarenu kutiju. Osim premijera i stranih visokih državnih funkcionera, Dačiću je sve najbolje u Novoj 2013. poželeo i kompletan diplomatski kor u Srbiji.

Povezane vesti: Kacin: Dačićeva izjava korak napred Eštonova: Nastavak dijaloga u januaru Brisel: Pregovori o pridruživanju EU na leto 2013? Dačić nakon razgovora sa Ešton i Tačijem: Primena sporazuma o prelazima od 10. decembra Tači nudi Srbima sa severa Kosova veći deo prihoda od PDV-a
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.