Dačić: Najava revizije presude opasna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2017, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Najava revizije presude opasna

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je najava zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije opasna i nepotrebna i ocenio da "ovo nije tužba BiH, već tužba bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića" koja će imati velike posledice po naše bilateralne odnose sa BiH.

Dačić je za RTS rekao da odluka iz Sarajeva nije iznenađenje, ne zbog toga što postoje neke nove činjenice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nego zbog čoveka koji na tome insistira u kontinuitetu više godina.

Prema rečima Dačića, ta odluka će izazvati destabilizaciju ne samo BiH već i čitavog regiona i to je, kako je ocenio, veoma opasna odluka.

S druge strane, kako smatra, ona će imati velike posledice po bilateralne odnose dve zemlje.

"Treće, i što je možda u ovom slučaju najvažnije, jeste da se pred Međunarodnim sudom pravde sude i tuže države", ukazao je Dačić.

"Mi ovde nemamo nameru da učestvujemo u sudskom procesu gde je aktivna strana koja nema na to pravo, to je predstavnik samo jednog naroda i to možda ne celog konstitutivnog naroda BiH i čak ni jednoj celog entiteta", objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, sam sekretarijat MSP smatra da je postupak revizije novi postupak, a to u teorijskom smislu znači da je za to potrebno novo ovlašćenje i nova odluka države koja tuži.

"U ovom slučaju te odluke nema i predstavnici Srba i predstavnici Hrvata su protiv te odluke", kazao je Dačić.

"I na kraju, koji su to novi dokazi, koje su to činjenice koje nisu bile poznate u vreme donošenja presude pre deset godina. Nismo mogli do sada da vidimo nijednu novu činjenicu, naprotiv, u međuvremenu su se desile neke presude koje su potvrdile ono što je MSP rekao", naveo je Dačić.

Podsetio je da je MSP pre 10 godina doneo presudu da Srbija nije počinila genocid niti pomagala u činjenju genocida u BiH.

Dačić je napomenuo da su zahtevi za revizijom veoma retki i da su svi do sada odbijeni.

"Mi smo imali dobar sastanak sa predsedavajućim Saveta ministara Denisom Zvizdićem, ali i tada smo mu rekli da bi ovakvo pokretanje ove revizije bacilo senku i narušilo našu želju za obostrano korektnim odnosima", rekao je Dačić.

On je istakao da sve što se u međuvremenu, u poslednjih 10 godina desilo, ide više u prilog Srbiji nego u prilog zahtevima za reviziju.

"Ako bude prihvaćen zahtev za revizijom, onda ćemo se aktivno uključiti u proces i izneti sve one činjenice koje govore upravo obrnuto", rekao je Dačić.

Na pitanje koliko će to koštati, Dačić je rekao da je to potpuno nepotrebno, ne samo što je skupo nego je i opasno.

"To je bio slučaj i sa Hrvatskom. Ja sam predlagao Milanoviću da odustanemo od tužbi pošto smo jedni druge tužili. On to nije hteo da prihvati iz političkih razloga. Prošli put kada je BiH tužila Srbiju, to suđenje je trajalo više od 10 godina. Vi sada možete da zamislite da će ovo biti glavna tema u našim odnosima u narednim godinama", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da to nije tužba BiH, već tužba bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića.

"Tako se treba prema tome i odnositi", zaključio je Dačić.

Čović: Odluka o reviziji narušila odnose u BiH

Hrvatski član predsedništva BiH Dragan Čović rekao je da odluka o pokretanju revizije nije dobra za institucionalnu ravnotežu i da je unela nepotreban nemir i vidno narušila odnose unutar BIH.

On je rekao i da ga žalosti činjenica da je jedna važna odluka, doneta bez konsenzusa, posebno, jer to nije u skladu s onim kako su se politički predstavnici opredelili da ce delovati, prenosi Fena.

"To nije dobro za institucionalnu ravnotežu i odnose na čijoj izgradnji smo naporno radili u proteklom razdoblju. Budućnost ove zemlje zavisi od kvaliteta unutrašnjih odnosa koje ćemo izgraditi, a oni se ne mogu unaprediti na ovakav način", smatra Čović.

Prema njegovim rečima, jednostrano delovanje i odlučivanje ne vodi stabilnosti i preko potrebnom pomirenju.

"Ne bih želeo nikoga da povredim, ali moramo biti svesni okruženja u kojem živimo te da je, nažalost, ovakva odluka unela nepotreban nemir i vidno narušila odnose unutar BIH", istakao je Čović .

On je rekao da svi zajedno treba da se okrenu prema putu ka EU i budućnosti i učiniti sve da do kraja godine steknemo status kandidata.

"Ne smemo dozvoliti da ovo pitanje zaseni sve pozitivne rezultate koje smo ostvarili u proteklom vremenu. To znaci da u narednom razdoblju moramo naći mudrosti i zrelosti da se nosimo sa ovom situacijom", poručio je Čović.

Agencije: Zahtev za reviziju "gura" BiH u političku krizu

Najava zvaničnika BiH da će tražiti reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije mogla bi da izazove političku krizu u BiH, ocenile su sinoć svetske agencije.

"Može se očekivati da će odluka gurnuti Bosnu u političku krizu, dok poslanici bosanskih Srba planiraju da bojkotuju rad parlamenta kako bi pokazali svoje protivljenje", navodi AP.

Rojters ističe da je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio da će biti podnet zahtev za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, uprkos upozorenjima srpskih i hrvatskih članova Predsedništva BiH da će to izazvati političku krizu.

AFP ocenjuje takođe da bi potez Izetbegovića mogao da izazove novu političku krizu u BiH koja je, kako navode, od rata duboko podeljena po etničkim linijama.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je juče najavio da će sledeće sedmice biti podnet zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred MSP u Hagu, tvrdeći da za to postoje novi dokazi, ali i priznavši da je svestan da će ova odluka izazvati krizu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Najava revizije presude opasna

Izvor: Beta, 18.Feb.2017

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je najava zahteva za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Srbije za genocid opasna i nepotrebna, ali istakao i da to nije tužba BiH, već tužba bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića.Dačić...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.