Dačić: Kosovo podeliti sa Albanijom

Izvor: B92, 01.Jun.2011, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Kosovo podeliti sa Albanijom

Beograd -- Kosovo treba podeliti između Srbije i Albanije, izjavio zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić za nedeljnik NIN.

"Pokušali smo ratom da branimo Kosovo, nismo uspeli. I zato govorim o razgraničenju, dok ne bude kasno. A to znači korekciju granica između dve susedne države - Srbije i Albanije", rekao je Dačić.

Dačić smatra da je Srbija napravila grešku jer o Kosovu nije razgovarala sa Albanijom, kao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zragraničenje između Srbije i Albanije, "jedina realna opcija".

"Srbija nije ni trebalo da prizna nikog drugog kao pregovarača s druge strane osim Albanije. Zar smo mi stvarno naivni da mislimo da će Kosovo opstati kao nezavisna, samostalna država?", upitao je Dačić.

On je izneo pretpostavku da će se Kosovo priključiti Albaniji, kao što bi se Republika Srpska priključila Srbiji, prenosi Blic.

"Čekajte, ako sutra Republika Srpska na referendumu donese odluku o otcepljenju, šta će oni biti? Nezavisna država ili će doneti odluku o priključenju i zajedničkom životu sa Srbijom?", upitao je Dačić i ocenio da je to normalno, zato što je to isti narod.

"Pa šta, sad, u Prištini i Tirani žive različiti Albanci? Oni sada nama pričaju o multietničkom Kosovu?! Našem narodu ne trebaju bajke o multietničkom životu", istakao je Dačić.

Upitan zašto misli da je lakše podeliti Kosovo između Albanije i Srbije, nego Srbije i kosovskih vlasti, Dačić kaže da su Albanci na Kosovu nacionalna manjina Albanije.

"Sad neko kaže da su to ideje 19. veka. Možda jesu, ali su to ideje koje su primenili Slovenci i Hrvati, pa i Crnogorci, na kraju krajeva", istakao je on.

Dačić je istakao i da "na ovome ne može da dobije političke poene" i da ih ne traži.

"Samo, naš narod mora da stavi tačku na probleme koji predstavljaju rak-ranu. Dalje ne možemo vezani za prošlost. Ako samo prošlost postoji, mi nemamo budućnost", kaže Dačić.

On je ocenio i da dijalog Prištine i Beograda neće rešiti suštinsko pitanje zbog stava zemalja EU i SAD i da će najveći domet razgovora biti "neka vrsta specijalne autonomije za Srbe na severu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Kosovo podeliti s Albanijom

Izvor: Mondo, 01.Jun.2011

Pokušali smo ratom da branimo Kosovo, nismo uspeli. I zato govorim o razgraničenju, dok ne bude kasno, a to znači korekciju granica dve susedne države, rekao je Dačić. Na izjavu odmah reagovali Borko Stefanović i Čedomir Jovanović.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.