Dačić: Još nema većine za formiranje vlade

Izvor: Studio B, 02.Jun.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Još nema većine za formiranje vlade

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio u Banjaluci da u u ovom trenutku u Srbiji ne postoji parlamentarna većina za formiranje vlade.

Dačić se, nakon razgovora sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, složio da vlast treba brzo formirati, ali je dodao da mora da se zna na kojim prioritetima će ta vlast imati konsenzus."Ja siugurno neću ući u vladu koja će govoriti da je Republika Srpska genocidna tvorevina", kazao je Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i dodao da on nije taj koji formira vladu već da je samo na čelu koalicije koja učestvuje u razgovorima o formiranju vlade.

Dačić je ponovio da još nije došlo do parlamentarne većine, kao i da su koaliciji na čijem je čelu važna politička pitanja poput pitanja odnosa Srbije prema Republici Srpskoj.On je ponovio da je sa Demokratskom strankom dogovoreno da DS nastave razgovore sa ostalim partnerima.

Dodik je kazao da će Republika Srpska preotestovati protiv bilo kakve vlade koja bi usložila saradnju institucija Srpske i Vlade Srbije, odnosno protiv nekog ko, kako je rekao, govori ružno o Srpskoj."Nama takva Vlada Srbije ne treba i ovo je moja poruka svim drugima", kazao je Dodik.

Predsednik Srpske se jasno usprotivio ulasku lidera LDP Čedomira Jovanovića u Vladu Srbije."Bez oklijevanja ćemo se distancirati od politike takve vlade. Ako Srbiji to treba, onda neka uzme Čedu Jovanovića", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Neophodna jasna politika o svim pitanjima

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić založio se danas u Banjaluci za jasnu politiku i stavove Srbije o svim pitanjima, pa i o Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj.

Dačić je posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom novinarima rekao da je za njega važno da se zna koji su to stavovi, da se oni čvrsto brane i da postoji odlučnost da se donose takve odluke. "Mi, čini mi se, kod Kosova i Metohije nemamo ništa od svega toga, ni jasnu politiku šta je to šta branimo, niti to čvrsto branimo, niti imamo kuraži da donosimo odluke i čekajući, stanje ide u sve lošijem pravcu", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje novinara kakva je politika Vlade Srbije prema Kosovu.

On je dodao da ako neko može da napada Srbe na Kosovu nekažnjeno onda Srbija nema nikakvu državnu politiku.

Ukoliko međunarodna zajednica i prištinske vlasti vuku jednostrane poteze prema Srrbima, onda i Srbija treba da primeni recipročne meri, rekao je Dačić i naveo primer da "ako Priština oduzima srpske tablice, onda Srbija treba to pitanje da postavi kao pitanje odustajanja od dogovora u Briselu".

Uz podsećanje da se zalaže za razgraničenje Kosova i Metohije, Dačić je naveo da to nije državna politika Srbije, jer se u Srbiji ne slažu sa tim. "Samo ne znam sa čime se slažu, jer ne preduzimaju ništa. Onda je državna politika da čekamo šta će da se desi na administrativnoj liniji", rekao je Dačić, koji je zamenik premijera i ministar policije u tehničkoj Vladi Srbije.

On je ponovio da se zalaže za hitno rešavanje problema Kosova i Metohije, jer je to "razarajuća rak rana u ovom delu Balkana". "Pravedno rešenje tog pitanja može da stavi tačku na viševekovne sukobe", rekao je Dačić.

Dačić će posle sastanka sa Dodikom prisustvovati svečanosti povodom Dana Socijalističke partije RS.

Dačić:SPS ima poseban senzibiltet prema RS

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da njegova partija ima poseban senzibilitet prema Republici Srpskoj, imajući u vidu da je Dejtonski mirovni sporazum, možda, i najveća tekovina vlasti SPS do 2000. godine.

Dačić je, nakon sastanka s predsedniko Republike Srpske Miloradom Dodikom, rekao da Dejtonski mirovni sporazum dobija sve više na vrednosti kao međunarodni dokument koji je omogućio mir i prekid rata u BiH, te stvaranje Republike Srpske."Srpska je, možda, u istorijskom smislu i najveća tekovina, jer srpski narod preko Drine nikada nije imao entitet ili bilo koji oblik ustrojstva kao što je dobio dejtonskim sporazumom", naveo je Dačić.

On je naglasio da je obaveza Srbije, kao garanta ovog sporazuma, da pomaže da se on realizuje u potpunosti."Veoma čvrsto stojimo na stanovištu da nema promene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta. Takođe, čvrsto stojimo na stanovištu da treba da se unapređuju veze i specijalni odnosi između Srpske i Srbije, kao i da te veze treba da budu jake u svim oblastima", istakao je Dačić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu.

On je, kako je prenela Srna, dodao da će SPS i njeni koalicioni partneri - Partija ujedinjenih penzionera i Jedinstvena Srbija sigurno insistirati na tome da u bilo kojoj vlasti, u kojoj učestvuju, nikada niko neće moći da osporava postojanje Srpske, niti da joj daje kvalifikacije koje joj mogu ugroziti njen opstanak.

"Nikakvu politiku koja bi govorila da je Srpska 'genocidna tvorevina', kako je isticano u izjavama nekih političara u Srbiji, nikada nećemo prihvatiti kao politiku Vlade Srbije", naglasio je Dačić i izrazio podršku nastojanjima da se Srpska što više razvija.On je dodao da je Srpska nacionalni interes srpskog naroda, bez obzira što se ne nalazi u Srbiji i što je entitet van njenih granica.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Milorad Dodik

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.