Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2017, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Haški sud osnovan samo da osudi Srbe

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da nema nikave sumnje da ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić treba da bude osuđen za masakr u Srebrenici ali i dodao da je Haški sud stvoren samo da sudi Srbima.

"Šta se dešava sa hiljadama Srba koji su bili ubijeni tokom rata. Nije moguće da nema nikoga osuđenog za to u Hagu. Ovaj sud je stvoren samo da osudi Srbe", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je Dačić u intervjuu za list Nasion tokom posete Argentini.

Na pitanje kako komentariše presudu koju je Haški sud izrekao Mladiću tokom njegovog boravka u Buenos Ajresu, Dačić je rekao da "Srbija nikada nije bila protiv sudskog procesa optuženima".

On je dodao da je presuda Mladiću, koji je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor, bila očekivana, jer "to potvrđuje politiku suda i zapadnih zemalja prema Balkanu tokom poslednjih 25 godina".

Prema Dačićevim rečima "Haški sud nije ispunio cilj da donese mir narodima koji su patili tokom sukoba, već je samo odgovorio na tvrdnje protiv Srbije".

On je kazao da je pre rata u Hrvatskoj živelo 560.000 Srba, a danas živi 180.000, da je u Sarajevu bilo 150.000 Srba a danas ih je manje od 10.000 i da je u Prištini bilo 40.000 Srba a sad ih je manje od hiljadu. "Par nedelja pre Srebrenice, Bosanci su ubili hiljade Srba. Gde su krivci za te masakre?", dodao je.

Na pitanje kakva je danas situacija na području bivše Jugoslavije Dačić je rekao da "odnosi među narodima treba da se zasnivaju na zajedničkim interesima" i da "ne može postojati stabilan odnos sve dok se postavlja pitanje ko je više ili manje kriv.

"Skoro 20 godina posle rata, mi smo još u toj fazi. U budućnosti se nadamo stvaranju jedne zajedničke ekonomske zone, međutim još smo daleko od toga", dodao je.

Upitan da li bi, u tom smislu Srbija, bila spremna da prizna nezavisnost Kosova, Dačić je kazao da je nezavisnost Kosova bila jednostrani čin, kao i nezavisnsot Katalonije.

"Zato ima toliko zemalja koje, kao Argentina, ne priznaju to proglašenje. Želimo razgovor, ali ovakva jednostrana proglašenja prepreka su za bilo kakvo približavanje", naveo je.

Na konstataciju da se Srbiji koja želi da postane deo EU zamera "istorijski blizak odnos sa Rusijom" i da je "malo komplikovano da prijatelj mog neprijatelja bude moj prijatelj" Dačić je, odgovorio, kako je rekao, engleskom izrekom:

"'Nema večnih prijatelja niti večnih neprijatelja. Večni su samo interesi Velike Britanije'. I mi se slažemo sa ovom filozofijom. Iz tog razloga ne smatramo da naše prijateljstvo sa Rusima isključuje našu želju da budemo deo Evropske unije", rekao je.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić: Haški sud stvoren da bi sudio samo Srbima

Izvor: B92, 24.Nov.2017

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da nema nikave sumnje da ratni komandant VRS Ratko Mladić treba da bude osuđen za masakr u Srebrenici...Dačić je dodao da je Haški sud stvoren samo da sudi Srbima..."Šta se dešava sa hiljadama Srba koji su bili ubijeni tokom rata? Nije moguće da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.