Dačić: EU traži da priznamo Kosovo

Izvor: S media, 13.Dec.2011, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: EU traži da priznamo Kosovo

- Ja mislim da je krajnje vreme da razgovaramo otvoreno. Od Srbije se traži da prizna nezavisno Kosovo. Daj više da ne pričamo u rukavicama i da ne pričamo bajke - rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je ocenio da, ako je priznanje Kosova uslov kandidature za članstvo u EU, Srbija treba da se opredeli da li to hoće ili neće, i tu je “kraj priče”.

Pastor: >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Trenutno stanje u Srbiji neodrživo

Tadić: EU opredeljenje Srbije

D S S: Srbija do kraja marta priznaje Kosovo

- Predsednik Srbije Boris Tadić imao je istorijsku odgovornost i nije prihvatio kandidaturu pod uslovom da pristane da se Kosovo na regionalnim forumima predstavlja mimo onoga što predviđa Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu. Ne razumem EU. Ako ne želi proširenje, treba da kaže, a ne da Srbiji postavlja nemoguće uslove... Na proces pridruživanja EU i rešavanja problema Kosova očigledno ne možemo da utičemo, jer nas niko ništa ne pita, osim da pokleknemo i prihvatimo sve što se od nas traži – prokomentarisao je Dačić.

Nisam evroskeptik, već realista

On je dodao da nije evroskeptik, već realista, i da jeste za članstvo Srbije u EU, ali uz čuvanje dostojanstva i nacionalnih interesa.

- Ako ćemo da uđemo u EU pljujući sami sebe, onda nam tamo nije ni mesto - rekao je Dačić.

Veselinović nije najveći problem na Kosovu

Dačić je izjavio da tužilaštvo ili Euleks nisu srpskoj policiji dostavili nikakve informacije o navodnom učešću Zvonka Veselinovića u nasilju na administrativnim prelazima i ocenio da Veselinović nije najveći problem na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje da li bi srpska policija uhapsila Veselinovića ukoliko joj se ukaže prilika, Dačić je rekao da je to hipotetičko pitanje i dodao da, čak i da se to desi, ne bi moglo da bude govora o izručenju bilo kome u Prištini jer Srbija Kosovo smatra svojom teritorijom.

- Da li vi zaista mislite da je problem na Kosovu Zvonko Veselinović? Ne mogu da verujem da tako pojednostavljeno posmatrate taj problem! To što se sumnjiči za incidente je jedno, a drugo je pitanje ono što Srbi na Kosovu traže. Svodjenjem toga na kriminalne aktivnosti, idemo na ruku onima koji kažu da su Srbi sa Kosova kriminalci - ocenio je ministar.

On je izjavio da je međunarodna zajednica prevarila građane Srbije 2000. godine, jer je obećala da će, posle rušenja sa vlasti Slobodana Miloševića, zemlja brzo ući u EU.

- Kada ste rušili Miloševića 5. oktobra 2000. i glasali za Vojislava Koštunicu, da li ste tada mogli da pretpostavite da će Koštunica danas biti protivnik EU, a SPS u proevropskoj Vladi? To je bila očigledna prevara, ali ne domaćih političara, nego međunarodne zajednice - rekao je Dačić.

Prevara Međunarodne zajednice

Zamenik premijera je podsetio da je Srbija smenila Slobodana Miloševića, završila saradnju s Haškim tribunalom, usvojila Rezoluciju o Srebrenici, Statut Vojvodine i uputila izvinjenje svim narodima u okruženju, te da nije realno da posle svega toga ne može da dobije čak ni status kanidata za EU.

On je optužio medjunarodnu zajednicu da je izneverila očekivanja gradjana i ocenio da je 2000. godine od njih samo traženo da se sa vlasti skloni Slobodan Milošević i da tada niko nije pominjao nezavisnost Kosova.

"Tada niko nije spominjao pitanje nezavisnosti Kosova, a 11 godina kasnije mi ne možemo da dobijemo ni kandidaturu. Koga sada treba da smenimo ili da pošaljemo u Hag", rekao je Dačić i dodao da nije fer da Srbija ne dobije kandidaturu i pored svega što je uradila.

Aleksandra Vasić
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.