Izvor: S media, 08.Dec.2011, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: EU sutra na ispitu zrelosti

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata, kao i da je neka druga zemlja u pitanju do sada bi sigurno dobila status.

Nemci uz podršku Holanđana postavili nov uslov za Srbiju

Tadić: Bez EU možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << potonuti u mrak nacionalizma

Danska: O kandidaturi Srbije 2012.

- Sada je nemoguće reći da li ćemo sutra dobiti status kandidata ili ne i zbog toga bi se danas trebalo uzdržati od takvih izjava, rekao je Dačić i naglasio da evrointegracije nisu jedini cilj vlade i da je između ostalog jedan od osnovnih ciljeva očuvanje nacionalnih i državnih interesa odnosno pitanje Kosova.

Dačić kaže da se smatralo da je moguće da se ostvare ta dva cilja neugrožavajući jedan drugog, ali ukoliko se bude postavljalo pitanje da jedan cilj mora da se zanemari, odnosno da se ugroze nacionalni i državni interesi Srbije, on je siguran da se ni predsednik Tadić ne bi saglasio sa takvom odlukom.

- Ako neko misli da je dovoljan razlog da se ne prihvati kandidatura Srbije zato što Srbija neće da prihvati predstavljanje Kosova u regionalnim inicijativama koje neće biti u skladu sa rezolucijom 1244, to je veliki paradoks, jer se Kosovo u svim dokumentima EU tako piše.

On kaže da je pitanje kandidature Srbije ispit zrelosti i što se tiče nepristrasnog pristupa EU prema svim zemljama i narodima koji žive u Evropi.

- Srbija je spremna da nastavi konstruktivnu saradnju ali je pitanje da li će to biti dovoljan uslov da se dobije kandiatura - ocenio je Dačić.

Ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović koji je razgovarao sa Dačićem kaže da bez napretka ka EU postoji rizik da dođe do jednog lošeg procesa u Srbiji u kome će konzervativne snage postati ozbiljan politički činilac.

Od brzine približavanja Srbije EU zavisi i rizik destabilizacije u celom regionu, jer Srbija može ne prihvatanjem kandidature da dospe u zonu političke nestabilnosti, a to može biti pogubno za ceo region.

Tako da je u najboljem interesu EU da Srbija dobije što pre status kandidata, a Vlada Srbije je na tom planu učinila sve što je potrebno, ocenio je Petrović.

Jelena Kostić
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.