Dačić: Domaće firme u lošijem položaju

Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Domaće firme u lošijem položaju

Nije cilj da se radnici otpuštaju, već da se omogući veće zapošljavanje, ali nećemo razgovarati kada neko blokira put ili prugu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoji konsenzus da se primeni plan ekonomskih mera i realizuju reforme. Na jučerašnjem predstavljanju „Bele knjige” Saveta stranih investitora (FIC) pozvao je strane ulagače da predlažu rešenja za bolje poslovno okruženje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Od njih očekuje da budu magnet za nova ulaganja, ali je kazao i da nije zadovoljan tretmanom domaćih kompanija u odnosu na strane, što je posledica loših zakona.

– Niste došli da spasavate srpsku privredu, već da zaradite – rekao je Dačić. – Ali, Srbija se zadužila, a nema javnih radova i privrednog rasta. Poslove dobijaju strane kompanije, koje posle angažuju domaća preduzeća da rade po upola niskim cenama. To je čista krađa. Govorim otvoreno, jer ja sam predsednik srpske vlade i moram o tome da vodim računa.

Vlada neće ostaviti radnike bez pomoći u promenama koje će da uslede, ali „problemi neće moći da se reše ucenjivanjem”.

– Nećemo razgovarati kad neko blokira put ili prugu – kazao je Dačić.

U predstojećim razgovorima sa sindikatima i poslodavcima o izmenama Zakona o radu pokušamo da nađemo pravično rešenje, koje neće smanjiti prava radnika.

– Nije cilj da se radnici otpuštaju, već da se omogući veće zapošljavanje i fleksibilnije premeštanje radnika sa jednog na drugo radno mesto – kazao je Dačić.

Premijer Srbije je napomenuo da model socijalnog dijaloga nikada nije napušten, ali kad god je zakazivao u poslednje vreme sednice Socijalno-ekonomskog saveta postavljalo se pitanje legitimnosti predstavnika poslodavaca i sindikata, jer su to kao problem predstavljali oni koji nisu bili pozvani na sastanke.

Ministar privrede Srbije Saša Radulović najavio je da će u republičkom budžetu za 2014. biti izdvojena „velika sredstva” za pomoć radnicima koji ostanu bez posla zbog privatizacije i restrukturiranja firmi.

– Svima će biti povezan staž, pa čak i radnicima u preduzećima koja su u stečajnom postupku – kazao je on novinarima posle predstavljanja „Bele knjige”.

Radulović nije hteo da govori o tome koliko će novca biti izdvojeno za povezivanje staža dok se ne objavi predlog budžeta, ali je rekao da će biti „dovoljno za sve”.

On je kazao da radnici ne treba da budu kažnjeni zbog neodgovornosti države u ranijem periodu u naplati doprinosa. Inače, po objavljivanju „ličnih karti” Ministarstva privrede stiglo je 300 upita različitih investitora koji se interesuju za preduzeća u restrukturiranju ili ona koja treba da budu privatizovana.

Radulović je rekao da će i „Železara Smederevo” proći proces restrukturiranja i da za tu fabriku ima više zainteresovanih investitora.

Po njegovim rečima dogodine se očekuje rast BDP-a od 1,5 odsto.

Prema rečima Lazara Krstića, ministra finansija, mere koje je vlada predložila stabilizovaće javni dug zemlje u 2016. godini, i on će početi da pada od 2017. Stabilizacija i smanjenje javnog duga veoma su važni za kredibilitet Srbije u očima investitora, likvidnost zemlje na međunarodnom tržištu, socioekonomsku stabilnost i ostvarivanje privrednog rasta.

Krstić je naglasio da su mere osmišljene tako da ostavljaju prostor za sprovođenje strukturnih reformi koje je davno trebalo da budu sprovedene u državnom sektoru.

A. Mikavica

objavljeno: 31.10.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.