Dačić: Dan žena je uvek bio levičarski praznik

Izvor: B92, 07.Mar.2016, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Dan žena je uvek bio levičarski praznik

Beograd -- Predsednik SPS Ivica Dačić poručio je uoči 8. marta - Međunarodnog dana žena, da je u Srbiji dosta učinjeno na poboljšanju položaja žena.

Međutim, kako kaže, još dosta treba da se uradi, naročito kada je reč o borbi protiv nasilja u porodici i izjednačavanja plata.

Dačić je uoči tribine Foruma žena SPS "O ženi je reč", podsetio da je Dan žena uvek bio levičarski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praznik, da je nastao kao simbol borbe za politička, ekonomska i socijalna prava žena, da je ta borba bila duga, jer je na primer Švajcarska tek 1972. godine ženama uvela pravo glasa.

"Niko ne bi očekivao da u srcu Evrope ne postoji pravo glasa za žene. Trudničko bolovanje, porodiljsko bolovanje, to su prava koja nisu postojala u vreme kada je ovaj dan uveden. Postoji nešto što ni danas ne postoji, a to je ista plata za isti rad, poznato je da širom Evrope postoji različito isplaćivanje plata za isti rad, isto radno mesto i istu spremu za muškarce i žene", istakao je lider socijalista.

Čestitajući ženama praznik, Dačić je rekao da je u Srbiji urađeno dosta toga na poboljšanju njihovog položaja, pa je zakonom propisana obaveza da trećina kandidata za poslanike budu žene.

"Kao Vlada Srbije dosta smo uradili na tome i nadam se da ćemo i u narednim godinama imati priliku da stanje u toj oblasti poboljšamo, sad ću reći u skladu sa evropskim standardima, ali ni oni nisu idealni, naročito kada je reč o izjednačavanju plata", rekao je Dačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.