Dačić: Da je Srbija kao Norveška...

Izvor: B92, 23.Jun.2014, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Da je Srbija kao Norveška...

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i šef norveške diplomatije Berge Brende ocenili su da, i pored već dobrih odnosa, u naredom periodu treba jačati saradnju.

Dvojica ministara razgovarala su i o predsedavanju Srbije OEBS-u u narednoj godini, odnosima u regionu, evropskim integracijama Srbije, normalizaciji odnosa s Prištinom, kao i o situaciji u Ukrajini.

"Voleo bih da je Srbija kao Norveška i da ne mora da bude članica EU, ali nažalost Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema takvu privilegiju", rekao je Dačić i dodao da je članstvo u Uniji opredeljenje Srbije.

Brende je rekao da se "raduje" predsedavanju Srbije OEBS-om, ali istovremeno i ukazao da je to velika odgovornost.

"Podržavamo i put Srbije ka EU i taj put će unaprediti ekonomski rast zemlje i doneti pozitivne reforme", kazao je on.

Dačić je ocenio da je spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje realtivno niska i da je treba jačati, kao i da treba širiti saradnju u oblastima u kojima ona već postoji, poput ekonomije, policijske saradnje ili odbrane.

Dvojica ministara najavili su i intenziviranje kontakata zvaničnika dve zemlje na različitim nivoima u narednom periodu.

Norveški ministar najavio je da će Norveška pomoći Srbiji s dodatna dva miliona evra, pored prethodno izdvojenih 3,3 miliona, kako bi pomogla srpsku ekonomiju, kojoj je potreban podsticaj posle teških poplava.

"Naša obaveza je da u teškim trenucima pomognemo. Zato ćemo donirati dva miliona evra kako bismo podržali ekonomiju i pomogli najugroženijima, jer je srpskoj ekonomiji potreban podsticaj", rekao je Brende.

Dačić je zahvalio Norveškoj na dugogodišnjoj pomoći Srbiji, kao i za pomoć koju je izdvojila tokom poslednjih poplava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.