Izvor: Politika, 14.Apr.2015, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Dačić zbog Ružića odlaže komletiranje rukovodstva SPS-a

Među socijalistima se priča da je Dijana Vukomanović viđena za predsednika izvršnog odbora, a da joj je najozbiljniji konkurent za ovu funkciju Žarko Obradović

Ivica Dačić ni posle četiri meseca od kongresa socijalista nije prelomio ko će mu biti bliski saradnici u partiji. Ovo odugovlačenje sa izborom zamenika, potpredsednika glavnog odbora i predsednika izvršnog odbora moglo bi da potraje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do prvomajskih praznika, to jest sve dok premijer Aleksandar Vučić ne odluči ko sve ostaje u njegovom timu.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković se slaže sa ocenom da Dačić oteže sa izborom svojih najbližih partijskih saradnika jer čeka ishod rekonstrukcije Vučićevog kabineta, budući da ne zna kakva će mu biti sudbina: da li će socijalisti ostati u vlasti ili će možda morati u opoziciju.

„To što Ivica Dačić  odugovlači sa izborom potpredsednika nije nimalo slučajno, jer odmerava koga da izabere i gleda štetu i korist od izbora. Prilikom odlučivanja mora da vodi računa i o tome šta SNS misli o njima. Među kandidatima za potpredsednike SPS-a ima i onih koji su vrlo kritični prema radu vlade, što izaziva jednu vrstu podozrenja kod najjačeg koalicionog partnera”, ističe Stanković.

 Nezvanično se može čuti da bi izbor Branka Ružića za Dačićevog zamenika bio sporan za naprednjake i da je to možda glavni razlog što je šef socijalista još neodlučan oko glavnih kadrovskih rešenja u stranci. Iako zvanično niko iz SNS-a nije kategorično uslovio ostanak socijalista u vlasti neizborom Ružića za Dačićevog zamenika, predsednik SPS-a mora da izvaga najbolje rešenje koje neće biti prst u oko Vučiću. Ukoliko pak ne izabere Ružića, suočiće se sa otporom u stranci jer doskorašnji predsednik izvršnog odbora ima ubedljivo najveću podršku među opštinskim odborima SPS-a.

Kao razlog zašto oteže sa izborom najbližih saradnika Ivica Dačić nije spomenuo Ružića, već je ukazao na rejting stranke koji miruje poslednjih nekoliko meseci. A on se vrti između 10 i 12 odsto, što je nešto niže nego što je SPS sa PUPS-om i JS osvojio na izborima od 16. marta 2014.

„Problem je što rejting SPS-a niti raste niti pada, iako nismo završili izbor stranačkih organa. To znači da sve treba da nas zabrine zašto je to tako”, rekao je Dačić za „Politiku”.

U SPS-u se može nezvanično čuti da se Dačić tim povodom nekoliko puta našalio sa stranačkim funkcionerima, rekavši im da će svog zamenika i potpredsednike izabrati kada rejting socijalista počne da pada.

Za razliku od svog šefa, Novica Tončev, predsednik opštinskog odbora SPS-a u Surdulici, smatra da će se socijalistima poboljšati rejting kada se konačno kompletiraju organi partije. On smatra da svi izabrani funkcioneri trebaju da dobiju jasna i precizna zaduženja i da posle nekoliko meseci odgovaraju za rezultate svog rada.

„Nema razloga da se oteže sa izborom stranačkih organa, jer se približavaju lokalni i pokrajinski izbori. Mene su odbori predložili za mesto potpredsednika, ali konačnu reč ima Dačić. Na stranačke funkcije trebaju da se izaberu na osnovu rezultata koji su postigli na lokalnim izborima”, ističe Tončev.

On dodaje da ne bi bilo dobro da svi članovi Dačićevog tima budu iz „beogradskog kruga dvojke” jer su na parlamentarnim izborima 2014. godine socijalisti od pola miliona glasova – oko 300.000 osvojili u ostatku Srbije.

Među socijalistima se kao gotova stvar govori da je Dijana Vukomanović viđena za predsednika izvršnog odbora, jer je Dačić zadovoljan njenim radom u Skupštini Srbije. Njen najozbiljniji konkurent za ovu funkciju je Žarko Obradović, koji je godinama bio desna ruka Ivice Dačića. Po ovom scenariju, neko od njih dvoje će na ovom mestu zameniti Branka Ružića, koji je osam godina radio ovaj posao.

Dijana Vukomanović kaže da su za svaku partiju dobra kadrovska osveženja, rokade i unapređenja, ali i smene onih koji ne podižu rejting partije. Ona smatra da je pozicija predsednika IO SPS-a najodgovornija posle mesta predsednika stranke i dodaje da je zadovoljna podrškom koju je dobila od lokalnih odbora i funkcijom predsednice poslaničke grupe SPS-a koju sada obavlja.

„Nisam se kandidovala za predsednika IO, niti smo u rukovodstvu pregovarali o bilo kojoj poziciji za bilo koga od nas iz dosadašnjeg rukovodstva, a takav razgovor tek predstoji. Izvršni odbor je najoperativniji organ partije i podrazumeva terenski rad i koordinaciju sa radom odbora širom Srbije, a ne kabinetski preko mobilnog telefona. To i jeste bila moja zamerka uvaženom kolegi Branku Ružiću, jer su prošla vremena kada su partijske centrale slale direktive lokalnim odborima”, ističe Dijana Vukomanović.

Da Ivica Dačić nije zadovoljan radom pojedinih stranačkih funkcionera, znalo se još pre održavanja kongresa SPS-a 14. decembra prošle godine. On je posle reizbora u „Sava centru” u radnom delu kongresa, koji je bio zatvoren za javnost, oštro zamerio nekim funkcionerima koji pretenduju za potpredsednička mesta da su vodili oštru kampanju stavljajući sebe u prvi plan. On im je tada navodno zamerio što energiju koju su utrošili u borbu za fotelje nisu iskoristili na parlamentarnim izborima, jer bi u tom slučaju socijalisti osvojili oko 40 odsto glasova. Dačić je još tada najavio podmlađivanje partije i više žena u stranačkim organima.

U SPS kladionicama najveće šanse da postanu potpredsednici osim Branka Ružića ima i ministar energetike Aleksandar Antić. Oni se mnogo bolje kotiraju u bazi i kod Ivice Dačića u odnosu na ostale kandidate za visoke funkcije kao što su Novica Tončev, Dejan Radenković, Milutin Mrkonjić, Vladan Zagrađanin, Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović.

Možda je predsednik beogradskog odbora SPS-a Aleksandar Antić u najpovoljnijoj situaciji, jer je njegova pozicija u Vladi Srbije prilično stabilna i čak se može dogoditi da posle rekonstrukcije vlade njemu budu ponuđeno da ostane jedini socijalista u Nemanjinoj 11. U tom slučaju, on sigurno ne bi prihvatio da ostane u vladi, jer u njoj ne bi ostao i njegov lider, čime bi dodatno ojačao i onako jak uticaj koji ima u partiji.

-------------------------------------------------------

Baza želi i Mrkonjića

Osim Ružića, kamen spoticanja za Dačića je i Milutin Mrkonjić, koji uživa veliku podršku među lokalnim odborima socijalista. Oni se sigurno ne bi zadovoljili da Mrkonjić bude imenovan u predsedništvo stranke, a da na njegovo potpredsedničko mesto dođe neko samo zato što je mlad.

Dejan Spalović

objavljeno: 14.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.