DAČIĆ I DODIK: PROMENE U BIH ISKLJUČIVO NA UNUTRAŠNJEM DOGOVORU

Izvor: Kurir, 20.Jun.2010, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ I DODIK: PROMENE U BIH ISKLJUČIVO NA UNUTRAŠNJEM DOGOVORU

BANJALUKA - Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i zamenik predsjednika Vlade Srbije Ivica Dačić potvrdili su danas zajednički stav dveju vlada da se promene u BiH mogu bazirati isključivo na unutrašnjem dogovoru i konsenzusu dva entiteta i tri naroda.

BANJALUKA  - Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i zamenik predsjednika Vlade Srbije Ivica Dačić potvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su danas zajednički stav dveju vlada da se promene u BiH mogu bazirati isključivo na unutrašnjem dogovoru i konsenzusu dva entiteta i tri naroda.

"To je danas ponovio i potpredsednik Dačić, kao osnovu naše političke strategije koja pomaže RS da u najboljoj mogućoj meri osmisli svoje politike i da te politike u okviru Dejtonskog sporazuma i provodi", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Dačićem, kojem su prisustvovali i ministar prosvete Srbije Žarko Obradović i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

Dodik je, kako javlja RTRS, istakao da je Srbija danas važan faktor političkog života u regionu, a pogotovo u BiH.

"Srbija je potpisala Dejtonski sporazum i ona se u toj funkciji pojavljuje kao njegov garant i tumač. Srbija se u poslednje vreme vraća na poziciju tog garanta i tumača, što je za nas veoma važno, imajući u vidu da je prethodnih godina bila isključena iz bilo kakve mogućnosti da u BiH, kao potpisnica Dejtona bilo šta učini i uradi", napomenuo je Dodik.

Premijer Dodik je istakao da ministarstva unutrašnjih poslova RS i Srbije veoma dobro sarađuju, podsetivši da su kroz zajedničke akcije učinili veliki uspeh u razotkrivanju mreže organizovanog kriminala.

"Naša zajednička procena je da će ta saradnja biti još bolja i mi želimo da MUP RS, zajedno sa MUP-om Srbije budu regionalni lideri u bezbednosti i borbe protiv orgnaizovanog kriminala", naveo je Dodik.

Vlade RS i Srbije, istakao je Dodik, u kontinuitetu imaju dobre odnose i danas smo razgovarali o tome na koji način unaprediti zaključke koje smo imali na sastanku Veća za specijalne odnose i onoga što kao vlade možemo učiniti da se naša komunikacija poboljša, i da uz obostranu podršku i ogromnim naporima izađemo iz onoga što čini problem i jednog i drugog društva, a to je svetska ekonomska kriza.

Zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da biti njegov garant ne podrazumeva samo garant RS, nego i celog načina političkog uređenja BiH.

"Apsolutno stojimo na stanovištu da je Srbija životno zainteresovana za mir i stabilnost u BiH, a samim tim i za očuvanje RS", rekao je Dačić, istakavši da ustavne promene u BiH moraju da budu rezultat dogovora dva entiteta i tri naroda.

Prema njegovim rečima, Srbija se zalaže da Evropska komisija što pre donese odluku o viznoj liberalizaciji za BiH, ali i Albaniju jer to, kako je naveo, može doprineti jačanju međusobnog poverenja.

Dačić je naveo da su ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i RS sproveli čitav niz zajedničkkih akcija u odlučnoj borbi protiv kriminala i korupcije, te da su u njima učestvovale i druge bezbednosne strukture u BiH.

"Svi problemi u vezi organizovanog kriminala na ovim prostorima ne mogu da budu vezani samo za jedan region. Kriminal je međusobno dobro povezan i dobro sarađuje, a policijska saradnja mora da bude veoma operativna, brza i efikasna da bismo izašli na kraj sa zajedničkim zlom zvanim kriminal, ali i terorizam", rekao je Dačić.

On je naveo da Srbija i RS treba dalje da razvijaju međusobne specijalne odnose, ne samo u oblasti politike, već i ekonomije.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.