Bez politike pritisaka na Srbiju

Izvor: Beta, 01.Jun.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez politike pritisaka na Srbiju

BEOGRAD, 1. juna 2014. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je u nedelju one zemlje koje smatraju da ne treba odustati od politike pritisaka prema Srbiji, da se "manu" pritisaka sa namerom da je zaplaše, pogotovu kada se radi o njenim odnosima sa Rusijom i Kinom.

"Nismo mi glupi. Znamo mi šta želimo i kakvi su nam interesi. A takodje znamo i to šta moramo a šta ne moramo. Ti pritisci se odnose na naše odnose sa Rusijom i Kinom. Normalno je da zemlje Zapada >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << imaju odlične odnose sa njima, a kada Srbija ima takve odnose, onda je to problematično", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare o radu Ministarstva spoljnih poslova.

On je istakao da je Srbiji zamerano "zašto sa Kinom pravi tako dobre odnose, a onda ode delegacija iz velikih evropskih država i potpiše ugovore od stotinu milijardi evra sa Kinom".

"A mi mali i jadni, ne mož` da potpišemo ni milijardu jednu. A i to kad potpišemo nekome smeta. Nama zameraju odnose sa Ruskom Federacijom, a Francuska prodaje ratne brodove Rusiji, i to jedan od njih se zove `Sevastopolj`. A nama će zameriti ako neki orkestar koji se zove `Sevastopolj` dodje da drži koncert. E pa znate, to ne može tako sa Srbijom", poručio je Dačić.

On je istakao da su se "malo Srbi promenili" i da nema potrebe da neko Srbiju pritiska.

On je takodje kazao da će od odnosa prema našim diplomatama u svetu zavisiti i odnos Srbije prema stranim diplomatama u Beogradu.

"U nekim državama naše ambasade ne mogu da dobiju ni parking mesto, a ovde traže obezbedjenje od 24 sata. U diplomatiji je reciprocitet majka, i nema druge", naglasio je Dačić.

Povodom stava Beograda prema Ukrajini, Dačić je ponovio da je pozicija Srbije principijalna.

"Mi poštujemo teritorijalni integritet svake države članice UN, ali mi ne možemo da budemo restriktivni prema Ruskoj Federaciji", istakao je Dačić.

On je dodao da EU može da traži da Srbija uskladi svoj stav o tom i drugim pitanjima samo kad je primi u punopravno članstvo.

"Dotle mi moramo da vodimo računa o našim nacionalnim i strateškim interesima", poručio je Dačić i dodao da "uostalom, nije video da su sve evropske zemlje jedinstvene po tom pitanju".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.