Izvor: S media, 25.Sep.2012, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski Prajd zavisi od Vučića?

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić ima „glavnu ulogu“ u odlučivanju da li će LGBT populacija u Srbiji moći da izađe na ulice Beograda i održi Prajd.

-Premijer Dačić nema problem sa održavanjem Prajda, jer već ima iskustva u tome, ali ipak odluka Vučića kao osobe koja rukovodi državnom bezbednošću preovladava, saznaje "Danas" iz dobro obaveštenih izvora bliskih vrhu vlasti.

Što se tiče ostalih organa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vlasti, poput nadležnih ministarstava, ni njihovi predstavnici nemaju ništa protiv Parade, „ali oni ipak nemaju moć odlučivanja“.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, smatra da bi Vučić trebalo da se „isprsi“ kada je reč o gej paradi, odnosno da donese odluku da se Prajd održi ili zabrani. Kako kaže, Vučić ima priliku da pokaže da li je „politikant ili ozbiljan državnik“.

-On mora da odluči da li će Paradu da zabrani zbog javnog morala ili da dozvoli njeno održavanje, što je u skladu sa Ustavom Srbije. Ako je zabrani, imaće problema sa Evropskom unijom, a ako je dozvoli, sa ekstremnom desnicom, ukazuje Dragišić za "Danas".

Da podsetimo, na pitanje novinara premijeru Srbije, tokom posete Vranju, da li će biti Parade ponosa, Dačić je nedavno odgovorio da tu nisu u pitanju ljudska prava, već bezbednost ljudi.

„Ima zemalja gde nema gej parade pa su članice Evropske unije. Izem ti takvu Uniju u kojoj je gej parada ulaznica“, rekao je Dačić. On je dodao i to da nema razumevanja ni za „psihopate koji prete da će poubijati učesnike gej parade“ i koji kažu da Prajda neće biti.

(Danas)

Foto: Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.