Angažovanje ledolomaca košta tri miliona dinara dnevno

Izvor: S media, 11.Feb.2012, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angažovanje ledolomaca košta tri miliona dinara dnevno

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić zatražio je da se utvrdi da li je zaista potrebno angažovati ledolomce, imajući u vidu da je, kako je danas rekao, to vrlo skupo i da na dnevnom nivou košta tri miliona dinara.

Srbija pod ledom: Najteže na Ibru!

Već 22 žrtve zime, oko 50 hiljada ljudi zavejano

Priboj: U toku spasavanje dve trudnice iz zavejanih kuća

"Angažovanje ledolomaca mnogo košta - oko tri miliona dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dnevno po jednom brodu", naveo je Dačić gostujući u emisiji "Uvidjaj" na RTS.

On je ukazao da se pojavila sumnja da bi neko želeo da profitira na vanrednoj situaciji i da je zbog toga zatražio da se utvrdili da je neophodno angažovati ledolomce ili su postojeći kapaciteti dovoljni.

Led na rekama do kraja februara

Prema najnovijoj prognozi Republičkog hidormeteorološkog zavoda(RHMZ), led na rekama će se zadržati do kraja februara.

Narednih dana na Dunavu će se forimrati delimični ili potpuni ledostaj, a na banatskim vodotocima i na Tisi, zadržaće se postojeći sa povećanjem debljine leda. Na Velikoj Moravi i pritokama očekuju se delimični ili potpuni ledostaj.

Ministar je ponovio da bi se na rekama mogli pojaviti ledeni čepovi i izazvati poplave ili oštiti hidroelektrane, napomenuvši da Srbija u svom vlasništvu nema dovoljno ledolomaca.

Direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović rekao je ranije danas Tanjugu da na rekama u Srbiji za sada ne postoji opasnost od formiranja ledenih brana i da led na rekama ne treba da plaši gradjane.

Govoreći o merama odbrane od poplava, on je ukazao da je u istoriji najbolje rezulatete imala upotreba eksploziva, dok bi ledolomci bili korišćeni za usitnjavanje santi leta, čime bi se olakšao transport.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.