Izvor: RTS, 31.Jan.2010, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci pozitivno o MUP-u

Ministarstvo pravde SAD, ocenjuje najvišom ocenom saradnju sa MUP-om Srbije, imajući u vidu borbu protiv trgovine narkoticima, hapšenje kriminalnih grupa i zaplenu velike količine narkotika, izjavio ministar Ivica Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, trećeg dana radne posete Sjedinjenim Američkim Državama, sastao se sa predstavnicima Ministarstva pravde SAD, sa kojima je razgovarao o pitanjima bezbednosti i policijske saradnje.

"Imali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smo sastanak u Ministarstvu pravde sa pomoćnikom državnog tužioca i ministrom pravde Lenijem Brauerom i njegovim zamenikom Brusom Švarcom, zaduženim za pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala", rekao Dačić nakon razgovora. 

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde predstavlja najvažnijeg partnera MUP-u, imajući u vidu da se u okviru njega nalaze Ef-Bi-Aj i druge bezbednosne agencije.

"Ministarstvo pravde SAD najvišom ocenom ocenjuje saradnju sa našim MUP-om i Ministarstvom pravde. Imajući u vidu da je u proteklom periodu ostvaren niz značajnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ilegalne trgovine narkoticima, naročito u delu međunarodnih aktivnosti koje su rezultirale hapšenjem mnogobrojnih kriminalnih grupa za ilegalnu trgovinu narkoticima i zaplenom velike količine droge širom sveta", istakao je ministar.

Aktivnost Srbije u primeni zakona o oduzimanju imovine stečene organizovanim kriminalom visoko je ocenjena u Vašingtonu. U skladu sa tim, dogovoren je nastavak saradnje sa Maršal servisom, koji se bavi zaštitom svedoka i oduzimanjem imovine stečene organizovanim kriminalom u SAD.

"Ministarstvo pravde SAD sprovodi čitav niz aktivnosti na kojima sarađuje sa MUP-om Srbije, kao što su program ICITAP (pomoći u sprovođenju zakona), program pomoći u osposobljavanju policije za sprovođenje zakona i program zaštite svedoka", naveo je Dačić.

Govoreći o budućoj saradnji dve države u oblasti bezbednosti, Dačić je rekao da će biti nastavljena saradnja na izradi procene pretnje od organizovanog kriminala i terorizama na području našeg regiona.

Ministru Dačiću je preneta i ocena državnog sekretara Hilari Klinton, da je Srbija učinila dosta u protekloj godini na presecanju svih kanala i puteva za ilegalnu trgovinu ljudima.

U nastavaku posete ministra Dačića očekuju razgovori sa direktorom Ef-Bi-Aja i predstavnicima drugih bezbednosnih agencija, koje se nalaze u okviru Ministarstva pravde, kao i u Ministarstvu za nacionalnu bezbednost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.