Amerikanac i Rus podigli šator u Vladi

Izvor: Blic, 31.Jul.2015, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanac i Rus podigli šator u Vladi

Ambasadori SAD i Rusije u Srbiji od početka godine su se čak 34 puta sastali s premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom Ivicom Dačićem.

Među ambasadorima koji su na službi u našoj zemlji, Majkl Kirbi i Aleksandar Čepurin su jedini koji su definitivno „podigli šator“ u Vladi Srbije.

Prema računici „Blica”, Vučić i Dačić su američkog ili ruskog ambasadora primali u proseku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pet puta mesečno. Uglavnom su to bili sastanci oči u oči, ali i prilikom poseta zvaničnika iz Vašingtona i Moskve, gde su ambasadori prisustvovali.

Sa susreta Vučića i Dačića sa Kirbijem i Čepurinom po pravilu se objavljuju samo saopštenja za javnost, u kojima se uopšteno navode teme razgovora, a najčešće srpsko predsedavanje OEBS-u, ekonomska saradnja i energetika. Tokom poslednjih nekoliko susreta tema je bila i Srebrenica, odnosno obeležavanja godišnjice tog zločina. Ipak, šta se sve zaista govori iza strogo zatvorenih vrata, ostaje daleko od javnosti.

Vuk Jeremić je kao šef diplomatije retko gostio ambasadore, jer je mislio da su oni nivo za pomoćnika ministra.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže za „Blic” da u zavisnosti od značaja zemlje zavisi i učestalost susreta sa njenim predstavnicima.

- Što su susreti sa ambasadorima češći, to je saradnja tešnja. Što je veća i značajnija zemlja, veći je broj tema o kojima se diskutuje. Ambasador je predstavnik vlade svoje zemlje, i zapravo je to komunikacija s određenom državom. Nije neobično što se ovakvi susreti dešavaju i na visokom državničkom nivou, od premijera, preko predsednika do ministra spoljnih poslova, jer su SAD i Rusija sile od čijih stavova zavisi naša pozicija u međunarodnim odnosima, ekonomija i još mnogo šta - kaže Joksimovićeva.

S druge strane, ističe ona, sasvim je sigurno da, na primer, Angela Merkel ili Barak Obama ne bi primali naše ambasadore baš često.

Bivši ambasador Srbije u Švedskoj i BiH Ninoslav Stojadinović objašnjava da su česti sastanci sa Kirbijem i Čepurinom „lepa ilustracija izbalansirane spoljne politike, jer se radi o ambasadorima ključnih zemalja”.

- Razmena informacija je učestala, jer su oni među ključnim igračima. Ako tome dodate i posete šefa Delegacije EU, i ambasadora Velike Britanije i Nemačke, jasno je da su pokriveni svi, i EU i SAD i Rusija - priča Stojadinović.

Kod Šveđana jednom godišnje

Ninoslav Stojadinović kaže da se državni vrh BiH sastajao s ambasadorima, naročito onima iz regiona, bar jednom mesečno.

- U Švedskoj se, s druge strane, jednom godišnje primi ambasador zemlje ranga Srbije, i to kod šefa diplomatije - kaže Stojadinović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.