Amerika sprema ofanzivu na Sever

Izvor: BKTV News, 06.Mar.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika sprema ofanzivu na Sever

Do eskalacije sukoba na severu Kosmeta moglo bi doći već ovog proleća i to bez obzira na rezultat briselskih pregovora predstavnika Beograda i Prištine – Ivice Dačića i Hašima Tačija!
Spremni za akciju: Američki marinci umesto Avganistana dolaze na Kosovo
Naime, da se nešto ozbiljno “kuva” svedoči i najava iz Fort Briga u Americi da će na Kosovo i Metohiju stići >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << 525. borbeno-izviđačka brigada. Ta jedinica trebalo je da ide u Avganistan, ali je plan promenjen, pa je odlučeno da dođe na Kosovo, DA bude deo Kforove Multinacionalne brigade Istok i zameni pripadnike američke nacionalne garde i rezerviste iz ove zemlje.
Ovo je prvi put da na Kosovo iz Amerike stiže jedna borbena jedinica, odnosno specijalci koji su obučeni za ratovanje u najtežim uslovima u Avganistanu.
Komandant 525. borbeno-izviđačke brigade pukovnik Savijer Brunson rekao je “da će njegova brigada na Kosovu ostati devet meseci, da ne očekuje sukobe i da će njegovi vojnici sarađivati s lokalnim stanovništvom i lokalnim zvaničnicima”. Ipak, Srbi strahuju da Amerikanci dolaze da, zajedno sa Nemcima, koji su prošle godine poslali svoje oklopne specijalce i “ježeve” za uklanjanje barikada, silom nateraju Srbe na severu Pokrajine da se integrišu u nezavisno Kosovo.
Na ozbiljnost situacije ukazuje i Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, koji je rekao da bi svakog trenutka sukobi mogli eskalirati u multietničkom naselju Brđani. Podsetimo, u Brđanima Albanci uz zdušnu pomoć Kosovske policijske službe (KPS) i uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice grade na desetine kuća i stambenih objekata, otimaju srpsku zemlju, proteruju Srbe i pokušavaju da se infiltriraju u severni deo Kosovske Mitrovice.
Albanci na divlje grade kuće u Brđanima
- Bezbednosna situacija je krajnje teška i eksplozivna, eskalacija je moguća već ovog proleća. Albanci pokušavaju da nam, osvajanjem Brđana, dođu iza leđa i ugroze opstanak Srba u Kosovskoj Mitrovici, pitanje je još koliko će srpski narod sve to moći da toleriše – kaže Nedeljković i naglašava “da se Priština kune u Ahtisarijev plan, a da se ni njega ne pridržava”.
Po Ahtisarijevom planu, naselje Brđani je deo opštine severna Kosovska Mitrovica i u ovom delu grada ništa se ne može graditi bez dozvola nadležnih opštinskih službi. Albanci to ne poštuju, po nalogu iz Prištine, uzurpiraju srpsku zemlju, naseljavaju se u delu grada gde nikada nisu živeli i svakodnevno provociraju sukobe – dodaje Nedeljković.
Izdržali 13 godina

Mirko Milosavljević iz Zubinog Potoka kaže da će biti nemira ukoliko premijer Ivica Dačić dogovori nešto što ne bi značilo ostanak Severa u sastavu Srbije.
- Ako smo izdržali 13 godina, moramo izdržati i sada, ima među nama nekih koji bi pristali na sve što im Beograd ili Priština kažu, ali 99 odsto Srba ni po koju cenu neće pod Tačijevu čizmu i tome će se suprotstaviti svim sredstvima – zaključio je Milosavljević.
Bespilotna letelica
Na severu Kosmeta se, kako tvrde Srbi u Leposaviću, 28. februara srušila bespilotna letelica koja je, kako se veruje, snimala pogranično područje sa Srbijom i lokacije oko Jarinja. Letelica pala je nedaleko od planinskih i slabo naseljenih sela ove opštine, u podnožju Kopaonika.
- Odmah je stiglo nekoliko helikoptera Kfora koji su nadeletali ovo područje, sletali i uzletali i potom nestali – kaže jedan žitelj Leposavića.
Izvor: vesti-online.com
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerika šalje specijalce na Kosovo

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Mar.2013

KOSOVSKA MITROVICA - Do eskalacije sukoba na sjeveru Kosmeta moglo bi doći već na proljeće, bez obzira na rezultat briselskih pregovora Ivice Dačića i Hašima Tačija, premijera Srbije i Kosova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.