Albanska paravojska  Dačiću preti oružjem

Izvor: Politika, 26.Dec.2012, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanska paravojska Dačiću preti oružjem

Ivica Dačić: Ukoliko vlasi u Preševu same ne uklone spomenik država će to učiniti silom. Šefket Hasani: Ukoliko dirne spomenik OVPBM, Dačić će se susresti sa 500 spremnih vojnika sa Zapada.

Priština–Bivši pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB) zapretili su juče predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću oružanim sukobom ako Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pokuša da sruši spomenik OVPMB u Preševu.

Na sajtu Preševa jone (http://www.preshevajone.com/) oni su naveli da će vrlo lako ponovo obući čizme i uniforme i uzeti oružje. Odgovarajući na najave i pretnje premijera Srbije Ivice Dačića da će Srbija silom ukloniti spomenik pripadnicima bivše OVPMB, ukoliko to vlasti u opštini Preševo ne učine, komandant Ljulji – Ljuljzim Ibiši je rekao da su spremni da se tome suprotstave, ako je potrebno i oružjem, prenosi Beta.

„Mi kao bivši pripadnici i komandanti OVPMB zbog evropskih integrativnih procesa dali smo prioritet dijalogu i nastojanjima da probleme rešavamo kroz razgovore, uz nadu da će se zaustaviti represija Srbije prema etničkim Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Međutim, zbog stalnih provokacija žandarmerije i zbog pretećih izjava Dačića ispada da Beograd ne interesuje ni dijalog ni stabilnost u regionu”, kazao je Ibiši.

Sa druge strane Šefket Hasani, poznat pod nadimkom Poeti (Pesnik) rekao je da će se, ukoliko dirne spomenik OVPMB u Preševu, Dačić susresti sa 500 spremnih vojnika sa Zapada. Hasani je pozvao Srbiju da prednost da dijalogu, kako bi se „danas sreli za pregovaračkim stolom, a ne sutra u šumi”.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da će, ukoliko vlasti u Bujanovcu i Preševu same ne uklone spomenik pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB) u centru Preševa, država to učiniti silom.

Dačić je novinarima u Banjaluci, prenosi Tanjug, rekao da je o ovom spomeniku obaveštena međunarodna zajednica i da je to otvorena provokacija „jer time se želi da se pokaže da Srbija ne kontroliše deo svoje teritorije”. „To apsolutno nije moguće i može da preti ko god hoće, država je jača od svake pretnje i očekujemo da to pitanje bude narednih nedelja rešeno. Moglo je da bude rešeno za jedan dan, ali smo iskazali dobru volju da ne dolivamo ulje na vatru. Ali, ako neće milom onda ćemo silom”, poručio je Dačić.

On je naglasio da ukoliko spomenik nije postavljen u skladu sa zakonima Republike Srbije mora biti ukonjen. „Pozvao sam i opet pozivam vlasti Bujanovca i Preševa da vode računa o tome i sami uklone spomenik kako ne bi bili izazvani međunacionalni konflikti. Ukoliko se to ne desi država će to učiniti”, ponovio je Dačić.

R. H.

------------------------------------

Ragmi Mustafa: Pretnje, čije god bile, ne vode dobru

PREŠEVO – Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da interpretacije današnje informacije sa sajta „Preševa jon”, u kojoj bivša OVPMB preti premijeru Srbije Ivici Dačiću zbog spomenika u Preševu, ne vode pomirenju i tako potrebnim dobrosusedskim odnosima između Srba i Albanaca i zamolio medije da bez povoda ne dižu tenzije.

„Molim vas da na tu temu ne dižemo tenzije. To u ovom trenutku nije korektno.Takva informacija danas šteti i Srbima i Albancima u Preševskoj dolini”, rekao je Mustafa Tanjugu.

Napominjujući da je primio pozive više od 15 novinara beogradskih redakcija i njihovih dopisnika sa juga Srbije, on je zapitao: „Kome je danas potreban rat u Bujanovcu i Preševu”?

„Takve izjave su krajnje štetne”, ocenio je Mustafa.

Predsednik opštine Preševo je rekao da mediji koji su preneli takve informacije ne misle dobro ni Srbima ni Albancima i da takve pretnje čije god bile, ne vode dobru.

Informacija, koju je danas emitovana na sajtu „Preševa jone”, odbili su da objave svi albanski mediji na jugu Srbije - Radio televizija Bujanovac, Televizija Spektri iz Bujanovca, Radio televizija Preševo i portal presseva com.

objavljeno: 26.12.2012.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

ZBOG SPOMENIKA: Teroristi iz OVPBM prete Dačiću!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Dec.2012

- Vrlo lako ćemo ponovo obući čizme i uniforme i uzeti oružje u ruke ukoliko srušite spomenik! Pozivamo Srbiju da prednost da dijalogu kako bismo se danas sreli za pregovaračkim stolom, a ne sutra u šumi - prete bivši borci iz Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.